18 Haziran 2019 Salı

Homofobik devlet cinayetlere neden oluyor

Antalya Valiliği, ‘3. Antalya LGBTİ+ Onur Haftası’ kapsamında yapılacak etkinlikleri ve yürüyüşü 15 gün süreyle yasakladı. Antalya Kadın Platformu, karara tepki gösterdi


BİZ Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nin Onur Haftası kapsamında Kapalıyol Halk Bankası önünden Attalos Heykeli’ne kadar yapılacak olan ‘Onur Yürüyüşü’ Antalya Valiliği tarafından yasaklandı. 14- 16 Haziran'da “3. Antalya LGBTİ+ Onur Haftası” kapsamında yapılacak etkinliklerin ve yürüyüşün 15 gün süreyle yasaklanmasına neden olarak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Uygulanmasına Dair Yönetmelik ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/A-C maddeleri gösterildi. Söz konusu maddede, “Karşıt görüşlü grupların  karşı karşıya gelmemesi, tesis edilen huzur ortamı ve milli güvenlik ve kamu düzeni ile genel sağlığın ve genel ahlakın bozulmaması, olası şiddet ve terör olaylarının önüne geçilmesi, Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını...” ifadeleri yer aldı.

YASAĞA TEPKİ DE YASAK

Antalya Valiliği’nin kararı, Onur Haftasını kapsayan 3 gün ile de sınırlı değil. 15 gün süre ile Antalya genelinde LGBTİ+ etkinliklerinin tümü yasaklanıyor. Bununla birlikte LGBTİ+ etkinliklerine çağrı yapmak, elektronik ortamda yasağa karşı tepki göstermek ve protesto etmek de dâhil olmak üzere yasak. Dahası LGBTİ+ etkinliği sayılacağı için il içinde herhangi bir insan hakları derneğinin ya da kişilerin bu yasağı kınaması, yasağa dair basın açıklaması yapması da yasak. Antalya Valiliği’nin verdiği karar Antalya Kadın Platformu tarafından tepkiyle karşılandı. Platform adına açıklama yapan Dilek Eldeniz, Onur Haftası etkinliklerinin iptal edilmesini teşhir etmek amacıyla açıklama yaptıklarını söyledi.

YARIM SAAT KALA GELEN İPTAL

Antalya'da 3. kez düzenlenmesi planlanan Onur haftası etkinliklerinin etkinliğin başlamasına yarım saat kala yasaklandığını ifade ederek, “Etkinliği düzenleyen Biz LGBT+ Derneği’nin bu yasağı kınayan herhangi bir etkinlik yapması da yasaklanarak hukuksuzluğa imza atılmıştır. OHAL düzeninde bile örneğine rastlanmayacak bu yasaklar silsilesi, erkek egemen ve homofobik devlet, LGBTİ+ nefretin en büyük göstergesidir. Özellikle son yıllarda artan nefret cinayet ve LGBTİ+ şiddete acilen müdahale etmesi gereken devlet, Antalya'da, İzmir’de Mersin'de ve birçok ilde onur yürüyüşlerini yasaklayarak açıkça bu suça ortak olmaktadır”  ifadelerine yer verdi.

VALİLİĞE ‘KARARINDAN VAZGEÇ’ ÇAĞRISI

Antalya Valiliği’nin kararından geri adım atmasını talep eden İldeniz, şu ifadelere yer verdi: “Onur Yürüyüşü anayasal bir haktır, engellenmesi hukuka aykırıdır. Hiç kimsenin ifade özgürlüğümüze müdahale hakkı yoktur. Bizler Antalya Kadın Platformu bileşenleri olarak, yıllardır omuz omuza eşitlik ve özgürlük mücadelesi verdiğimiz LGBTi+ arkadaşlarımızın sesi olmak için buradayız. O yüzden diyoruz ki; ”Tüm yasakları yasaklayalım aşkım, biz buradayız!" Onur haftası boyunca gökkuşağını bulunduğumuz tüm alanlara taşımaya, LGBTİ+ görünürlüğünü artırmaya biz devam edeceğiz. Unutmayın her yerdeyiz! Adliyede avukat, hastanede doktor, okulda öğretmen, tramvayda yolcu, otelde işçi, mağazada tezgahtar BİZiz.” MÜZEYYEN YÜCE

https://antalyakorfez.com/haber/29127-homofobik-devlet-cinayetlere-neden-oluyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder