24 Mayıs 2019 Cuma

Rusya'da eşcinsellere hoşgörü

Rusya'da kamuoyu araştırmaları toplumda eşcinsellere yönelik önyargıların azaldığına işaret ediyor. Levada Center'ın son anketi, Rusya halkının LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender) bireylere karşı hoşgörüsünün arttığını gösterdi. 


Ankete göre halkın yüzde 47'si eşcinsellerin de heteroseksüellerle aynı haklara sahip olması gerektiğini savunuyor. Aksi fikirdekilerin oranı yüzde 43.

RBC, Rusya'da eşcinsel haklarına hoşgörülü yaklaşanların oranının son 14 yılda ilk kez bu kadar yüksek olduğuna dikkat çekti. "Eşcinseller heteroseksüellerle eşit haklara sahip olmalı" diyenlerin oranı en son 2005 yılında yüzde 51 olarak tespit edilmiş, sonra düşüşe geçmişti.

Levada Center analisti Denis Volkov, eşcinsellere karşı hoşgörüdeki artışı, Rusya devletinin 2013 yılında "eşcinsellik propagandasına" karşı başlattığı kampanyanın etkisinin azalmasına bağlıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya parlamentosunun bu konudaki "propaganda yasağı" kararının ayrımcı olduğuna hükmetmişti.

Siyaset bilimci Aleksey Makarin, devletin yetkili ağızlarının yeniden homofobik bir söylem takınması durumunda eşcinsel haklarına hoşgörünün bir kere daha düşüşe geçeceğini düşünüyor.

Levada'nın anketinde sorulan "Eşcinsel tanıdığınız var mı?" sorusuna "Evet" cevabını verenlerin oranı, 2016'dan bu yana iki puan artarak yüzde 8'e yükseldi. Bu kişiler aynı zamanda toplumun eşcinsel haklarına en hoşgörülü yaklaşan kesimini oluşturuyor (yüzde 80).

25 yaşın altındakilerin, büyük şehirlerde yaşayanların, iyi eğitimli ve yüksek gelir grubuna mensup bireylerin de eşcinsellere karşı daha hoşgörülü oldukları görülüyor.

http://www.turkrus.com/775978-rusyada-escinsellere-karsi-hosgorulu-olanlar-cogunluga-gecti-xh.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder