22 Ocak 2019 Salı

Serpil Kemalbay, LGBTİ+lerin yaşadığı baskıları meclise taşıdı

HDP’li Serpil Kemalbay, LGTBİ+lerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi izmir Milletvekili Serpil Kemalbay, LGBTİ+ topluluğunun yaşadığı sorunları meclise taşıdı.

HDP vekili Serpil Kemalbay, son dönemde artış gösteren LGBTİ+lerin yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi.


Serpil Kemalbay ile ilgili görsel sonucu

“Türkiye’nin de katılımcısı olduğu AGİT’e göre nefret suçu, “mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur”. Nefret suçlarının mağdurların “varoluşlarını” hedeflediği ortadadır.

Uluslararası Af Örgütü’nün çalışmaları, ayrımcılık yapmama ilkesine dayanır. Uluslararası Af Örgütü, cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği her ne olursa olsun bütün insanların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde tanımlanan tüm insan haklarına erişimi olması gerektiğini savunur. Cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği farklı olan kişiler sıklıkla AKP iktidarı tarafından ayrımcılık veya istismarın meşru hedefi haline getirilmektedir

AKP eski milletvekillerinden Ayşe DOĞAN’ın TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda LGBTİ+ leri kastederek “Bunların bizim toplumumuz için oluşabilecek en büyük tehditlerden biri olduğunu herkes biliyor.” şeklindeki homofobik ile iktidarın muhalif görüşlere ve farklılıklara karşı tahammülsüzlüğü ve cinsiyetçi yaklaşımı, Türkiye’de insan haklarının kötüye gidişini daha da pekiştirmektedir. Uluslararası Af Örgütü,  2011 yılının ilk aylarında görüştüğü trans kadınların hemen hemen hepsinin daha önceki yıllarda polis merkezlerinde polisler tarafından cinsel şiddet de dâhil olmak üzere yoğun biçimde fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtmektedir.

“Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelli nefret suçları” mevzuat ve politikalar düzeyinde tanınmamaktadır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda koruyucu ve önleyici tedbirlerin sağlanmaması, izleme ve belgeleme için gereken idari ve hukuki prosedürlerin bulunmaması ve öncelikle önyargılarla mücadeleye dair siyasal irade yokluğu, 2014 ve 2016’yıllarındaki mevzuat değişiklikleri ile giderilememiş başlıca eksiklikler arasında yer almaktadır.

Semra Güzel: Arabalara zorla Türk bayrağı astırmaya çalışmak hangi yaptırımın bir ürünüdür?
Türkiye’de LGBTİ+ leri sık sık kötü muamele ve çok yönlü cinsel şiddete maruz kalmalarından ve gündelik hayatta maruz kaldıkları ayrımcılık ve dışlanmalardan şikayetçi olmaktadırlar.

09.01.2019 tarihinde İzmir Alsancak’ta yaşayan trans kadın Hande ŞEKER’in kendi evinde bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmesi  verilecek en yakın tarihli örneklerden sadece birisidir.

Yine, 31.12.2018 yılbaşı günü Trabzon’da öğrenim gören üniversite öğrencisi A.G’nin evinde kalan kişi tarafından bıçak zoruyla cinsel saldırıya maruz kalması basında yer almıştır. A.G. bir boşluktan istifade ederek kendisini dışarı atıp yardım istemiş dışarıdaki insanlar tarafından polis çağrılmıştır. A.G.’nin ifadesinde; olay yerine gelen emniyet görevlilerinin ilgisiz ve lakayt tavırları, karakolda kötü ve aşağılayıcı muameleye maruz kalması, cinsel istismara maruz kaldığını belirtmesine rağmen doktor tarafından sadece vücudunda morluk var mı diye kontrol edilmesi,  tatil günü diye rapor verilmemesi ve şikâyetçi olduğu kişiye karşı herhangi bir işlem yapılmamış olması mağdurun basına verdiği ifadelerinde yer almaktadır” denilen önergede, Soylu’nun cevaplaması için şu sorular soruldu;

A.G.’nin ifadesi doğrultusunda olay yerine gelen polis memurları ile karakolda uygulanan kötü muamele dolayısı ile ilgili polis memurları hakkında etkin ve tarafsız bir şekilde soruşturma işlemine başlanmasına dair bir talimatınız olmuş mudur?
A.G.’nin karakol görevlileri tarafından götürülen sağlık muayenesinde sadece “vücudunda morluk var mı” diye muayene edildiği ifadesi bakanlığınızca incelenmiş midir?
“Kolluk kuvvetleri arasında yaygın olan homofobi ve cinsiyetçi yaklaşımın giderilmesi amacıyla herhangi bir proje ve çalışmanız var mıdır?
Bakanlığınızca, valiliklere ve diğer müdürlüklere, ayrımcılık yapmaksızın, farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip bireylerin örgütlenme özgürlüğüne saygı duymaları ve korumaları yönünde yükümlülüklerini hatırlatmak, ayrımcılığı önlemek için ne gibi önlemler alınmaktadır?
LGBTİ+ lerin  varlığının ve yaşanan hak ihlallerinin yok sayılmasından ne zaman vaz geçeceksiniz?
Bakanlığınızın, Onur Yürüyüşü katılımcılarının barışçıl bir şekilde yürüyüş yapmasını engelleyerek ve katılımcılara tazyikli su,  biber gazlı plastik top mermileri ile haksız ve aşırı güç kullanımına maruz kalmasını sağlayarak bu tür şiddet ve cinayet suçlarının artmasını pekiştirdiğini düşünüyor musunuz?
LGBTİ+ lerin hakları alanında faaliyet gösteren derneklerle Türkiye’de yaşanan ayrımcılık ve nefret cinayetlerini önlemeye yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Bakanlığınıza polis tarafından şiddet, kötü muamele ve cinsel tacize uğramaları nedeniyle 2010-2018 yılları arasında başvuran LGBTİ+ lerin sayısı kaçtır?

https://www.gazetefersude.com/serpil-kemalbay-lgbtilerin-yasadigi-baskilari-meclise-tasidi-42565/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder