17 Eylül 2018 Pazartesi

Diziler-imiz eşcinsel karaktere yer vermeye cesaret edemiyor

Bizim Hikaye’de Hikmet karakteri için orjinal hikayeye sadık kalınamıyor

Fox'un geçtiğimiz Perşembe günü 2. sezonu ile ekranlara geri dönen dizisi Bizim Hikaye bilindiği gibi Dünya çapında büyük bir izlenmeye sahip olan Shameless dizisinden uyarlandı. Bu dizi hikaye olarak belki de Türkiye'ye en zor uyarlanabilecek dizilerden biriydi, ama inat ettik başardık..1 dakikada okunabilir.


Çok şahsına münhasır bir aile olan Gallagherler’in hikayesini Bizim Hikaye adı ile Fox ekranlarına getiren Medyapım mümkün olduğu kadar aslına yakın bir kurgu oluşturmaya çalıştı ancak bazı karakterleri ve yüzlerce sahnesi ile bunu tamamen yapmaları mümkün olmadı.

Ailenin kardeşlerinden biri olan Hikmet, dizinin orjinalinde ki Ian Gallagher’den uyarlandı ve Ian dizinin orjinalinde eşcinseli oynuyor. Ve eski kız arkadaşının abisi Mickey ile birlikte! Tabi bunu bizim ülkemizde ekranlara getirebilmek ne mümkün! Hikaye örgüsüne sadık kalınamayınca ortaya bir kargaşa çıkmasına neden oluyor.

Eşcinsel’i oynatamayınca, farklı bir aykırılık aşılamak istedikleri içinde hikayede yeni denemeler yaptıklarını görüyoruz. Bunu ne kadar başarabilirler, ya da başarabilirler mi bakalım bunu hep birlikte izleyip göreceğiz.

Tabi dizi de yalnızca Hikmet’i farklı bir şekilde izlemiyoruz. Dizinin orjinalinde ailenin babası, oğlunun kız arkadaşı ile de yatan bir baba aynı zamanda, ama doğru ya, Türkiye’de bunu da gösteremeyiz.

Eşcinseli oynatamayacakları için Hikmet için farklı bir kurgu yaratmaya çalıştıkları fikrine kapılan Mesut Yar’da bu olaya şu sözlerle değiniyor:

Yine hoşnut olmayan bir sürü yorum var; özellikle Hikmet karakteri hakkında… Bildiğimiz üzere karakter dizinin alıntı yapıldığı orijinalinde eşcinsel. Bizde bu konuyu malum senaristler ele alamıyorlar… Bu durum da neresinden tutulsa elde kalınacak bir keşmekeş yaratıyor.

UYGUNSUZ HİKAYE DENEYİŞİ

Ve hâl böyle olunca “karakteri aykırı hale sokacaklar” diye yeni bir uygunsuz hikaye yazılma çabasını hissediyoruz. Bir bekleyelim bakalım neler olacak? Bu arada bence olumsuz tek şey yeni bölümde Şeyma karakterinin olmamasıydı. Çok seviyor ve gülüyorduk; yapımcıların dikkatine!”

Esat DURMAZ

https://www.sosyalinsan.com/bizim-hikayede-hikmet-karakteri-icin-orjinal-hikayeye-sadik-kalinamiyor-11469/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder