23 Haziran 2018 Cumartesi

Tayland'da Dang hummasına yakalanan Leyla Bilginel Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye getirildi

"Türkiye'de olmak ve kendimi güvende hissetmek psikolojimi düzeltti. Ayakta olmam bir mucize”


Tayland'da dang humması kapan Leyla Bilginel'le ilgili Sağlık Bakanlığından açıklama

Tayland'da Phuket'e yerleşen oyuncu Leyla Bilginel, bir sivrisinek ısırığı yüzünden hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneye kaldırılan Bilginel'e Dang humması (Dengue Fever) tanısı konulmuştu. Leyla Bilginel bugün saat 12:30 itibariyle tarifeli uçakla ekip refakatinde İstanbul'a getirildi ve Samatya Eğitim Araştırma Hastanesine nakledildi. Sağlık Bakanlığı, İstanbul'a getirilen Leyla Bilginel'in sağlık durumuyla ilgili son bilgileri ve Bilginel'in yeni görüntülerini paylaştı

Sağlık Bakanlığı'nın bugün yaptığı yazılı açıklamaya göre; 8 Haziran 2018 de sivrisinek ısırığı ile hastaneye kaldırılan Leyla Bilginel, hastanede defalarca tedavi gördü.
14 Haziran 2018'de Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Ali Emre Çağan'ın kendisine instagram aracılığıyla mesaj gönderdiği ve ona yardımcı olabilecekleri çağrısında bulunduğu belirtildi.
Bilginel'in her yerinin şiş olduğu ve hastanede sadece serum takılıp eve gönderildiği bildirildi.

"Türkiye'de olmak ve kendimi güvende hissetmek psikolojimi düzeltti. Ayakta olmam bir mucize”

Türkiye’ye getirilen oyuncu ve spiker Leyla Bilginel, "Türkiye'de olmak ve kendimi güvende
hissetmek psikolojimi düzeltti. Ayakta olmam bir mucize” dedi.

AA'nın haberine göre; Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altında bulunan oyuncu ve spiker Leyla Bilginel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’ye getirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yoğun çaba sarf ettiğini, ancak kan değerlerinin düşük olması nedeniyle hastalığının ilk aşamasında gelemediğini belirtti.

“Türkiye'de olmak ve kendimi güvende hissetmek psikolojimi düzeltti. Ayakta olmam bir mucize" diyen Bilginel, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı Tayland'a özel uçak gönderdi ama kan değerlerim çok düşüktü. Bu nedenle gelemedim. Ne varsa Türk hekimlerinde var. Türkiye'nin sahip çıkması, insana güven veriyor. Bu zehir, çok ağır zehir. Tekrar oraya geri dönmeyi çok istiyorum ama ekranlara dönmemi isteyen de çok.”

“HASTAMIZIN GENEL DURUMU İYİ"

Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit ise Leyla Bilginel’in sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti.

Bilginel'in, mayıs ayının sonlarına doğru baş ağrısı, bulantı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu aktaran Yiğit, "Ama hastamızda migren var ve bu nedenle rahatsızlığı migren ve baş ağrısı gibi düşünülüyor. Eve gönderiliyor. Ama vücut ağrıları başlayınca 12 Haziran'da hastaneye yatırılıyor. Sağlık Bakanlığımızın duyarlılığı sayesinde bir şekilde haberdar olunuyor ve hastamız Türkiye’ye davet ediliyor. O da Türkiye’ye gelmeyi kabul ediyor. Bugün saat 13.30 itibariyle hastanemize naklediliyor. Genel durumu iyi. Kırgınlıkları düzelmiş durumda” diye konuştu.

Yakalandığı hastalığın Bilginel'i olumsuz yönde etkilediğini anlatan Yiğit, "Bilinen adıyla 'dang hastalığı' ön tanısıyla orada takip edilmiş. Bir dönem orada sıkıntılar çekmiş. Vücudunda ödemler ve nefes darlığı oluşmuş. Şu an hastalığı gerilemiş vaziyette. Enfeksiyon uzmanları tarafından hastanemizde takip ediliyor. Hayati tehlikesi yok. Genel durumu düzgün. Umarım en kısa zamanda iyileşir. Bu hastalığın belirgin bir ilacı yok. Bulaşıcılığı yok o dönemi geçmiş durumda” ifadelerini kullandı.

"KRİTİK AŞAMAYI ATLATTI"

Bilginel’in doktoru olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagihan Didem Sarı da, hastanın kritik aşamayı atlattığını ve bulaşıcı bir risk taşımadığını aktardı.

Bilginel'i ısırdığı belirtilen sivrisineğin Türkiye’de bulunmadığını ifade eden Sarı, "Şu an bizim açımızdan bulaşıcı bir riski yok. Bu hastalık, ülkemizden tropikal iklimlere gidişler olduktan sonra bizde de görülmeye başladı. Hastamızın yeni tetkiklerini aldık. Karaciğer enzim yüksekliği var ama tehlikeli bir durumu yok. Türkiye’de bu hastalığı taşıyacak sivrisinek yok. Bu nedenle burada bu hastalığın bulaşma riski yok. Leyla Hanım, kritik aşamayı geçirmiş görünüyor. Çocukluğunu burada geçirmiş olduğu için bu mikroba alışkın değil. Bu hastalığın normal süreci 20 ile 25 gün sürüyor. Kritik süreç ise 3-4 gün sürmekte” dedi.

DANG HUMMASI NASIL BULAŞIR?

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir.

DANG HUMMASI BELİRTİLERİ

Enfekte sivrisineğin ısırmasıyla Dang virüsü deriden girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunur. Dünya Sağlık Örgütünün son sınıflandırmasına göre Dang enfeksiyonları 4 klinik tipte ortaya çıkabilir:

* Tanımlanamayan ateş veya viral sendrom
* Klasik Dang ateşi
* Dang hemorajik ateşi
* Dang şok sendromu
* Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birlikte 2-7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla sonuçlanacak 24-48 saatlik bir periyodun başlangıç işaretleridir. Eğer tedavi ile düzeltilemezse dolaşım yetmezliği ve şok ile hasta kaybedilir.

Dang ateşinin akla getirilmesinde şu öykü ve bulgular yol gösterici olabilir:

* Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık,
* Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,
* Kas ve eklem ağrıları,
* Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…),
* Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının bulunması ve temas öyküsü,
* Endemik bölgeye seyahat öyküsü,

DANG HUMMASI TEDAVİSİ

Klinik muayene ve kan tetkikleriyle tanı konur. Virüs hastalığın 5. gününe kadar kandan izole edilebilir. Dang hastalarında HIV tarama testleri yanlış pozitif sonuç verebilir. Hastalığa özel bir tedavi yoktur. Semptomlara yönelik tedavi uygulanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder