19 Nisan 2018 Perşembe

Motivasyonel bseksüellik!

Hem heteroseksüeller, hem de gay ve lezbiyen topluluklar tarafından görmezden gelinen; ayrımcılığa uğrayan, cinsel yönelimleri geçersiz, ahlaksız ve alakasız görülen biseksüellik nedir, ne değildir?

LGBTİ+ topluluğunun yıllardır süren aktivizmine ve LGBTİ+ grupları içinde en büyük nüfusa (%52) sahip olmalarına rağmen, biseksüellerin ihtiyaçları hâlâ doğrulanmamıştır ve onların varoluşu hâlâ sorgulanmaktadır. Biseksüellik, birden fazla cinsiyete cinsel olarak çekilme yeteneğidir. Biseksüel olmak çoğunlukla ömür boyudur. Kişi tek eşli olmak üzere partnerini seçebilir. Bu seçim ilişki biçimidir, cinsel yönelimden farklıdır.

Eşcinsellik Araştırmaları

Kendini biseksüel olarak tanımlayan kadın sayısı erkek sayısına göre daha fazladır, bunun nedeni sadece toplumsal baskılar değildir çünkü yapılan araştırmalara göre kadınların erkeklere oranla cinsel seçimleri daha esnektir ve kolayca değişebilir olduğu gösterilmektedir. Yine bu araştırmalar sonucunda aslında bir insanın %100 heteroseksüel ya da gay / lezbiyen olmadığı sonuçları da çıkartılabilmektedir.

Sıfırdan altıya Kinsey ölçeği, seks araştırmacısı ve öncü Alfred Kinsey tarafından cinsel yönelimi sıfırdan altıya bir süreklilik olarak tanımlamak için geliştirilmiştir. Ölçekte heteroseksüel insanlar “sıfır”, eşcinsel ve lezbiyen insanlar ölçeğin diğer ucunda “altı” ve bir ila beş arasında herkes, biseksüeldir. Ölçeğin üçte biri, hem erkek hem de kadınlara yaklaşık olarak eşit derecede çekilmiştir. Ancak bu ölçeğin sınırlayıcı olduğunu düşünen farklı araştırmacılar; cinsel çekim, cinsel davranış, cinsel fanteziler, duygusal tercih, sosyal tercih, yaşam tarzı ve  kendini tanımlama yaklaşımlarıyla herkese daha çok yönlü bir sonuca ulaşılabileceğini söylemişlerdir.

Biseksüelliğin Türleri

Yaygın olarak bilinen biseksüel türünde kişi hemcinsiyle ilişkiye sahip olabilir ve sonra bu ilişki bittikten sonraki bir ilişki için karşı cinsten partner seçebilir ve bir çoğu gelecekte tekrar hemcinsi olan partnere geri dönebilir; tek bir cinsiyetle seks yapmasına rağmen hemcinsleriyle derinden duygusal ilişkiye sahip olan duygusal biseksüeller de bulunmaktadır.
Geçici olduğu sanılan biseksüellik türleri; hapisanelerde, ordularda, cinsiyete göre ayrılmış okullarda farklı seks partnerine erişimi olmadığında karşılaşılan bir seçenek gibidir. Bulunduğu topluluktan ayrıldığında hayatına heteroseksüel olarak devam eder. Sadece merakını tatmin etmek amaçlı, nasıl olduğunu görmek amaçlı hemcinsiyle seks yapmayı tercih eden geçici olduğu söylenen türleri de vardır. Bunun yanında uyuşturucu ve/veya alkol etkisiyle eşcinsel ilişkiye girebilirler. Motivasyonel biseksüeller ise genelde partnerini memnun etmek için başka kadınlarla ilişkiye giren heteroseksüel kadınlardır.

Kendinizi Tanıyın

Cinsel yöneliminiz üzerinde kararsızlık ve kafa karışıklığınız varsa, gelişmekte olan kimliğinizi başkalarıyla paylaşmak için topluluk arıyorsanız, tercihinizi ifade etmek için güvenli bir yer bulmak ve benzer deneyimlerden geçen diğer insanlarla tanışmak için var olan birçok biseksüel örgüt ve destek gruplarına göz atın. İnternet; bu konuyla ilgili makaleler, organizasyonlar, online gruplar vb. ilgili zengin bilgi birikimine sahiptir. Bire bir danışmanlık veya terapi, aynı zamanda duyguları sıralamak ve özgüven kazanmak için de yararlı olabilir. Eşcinselliği destekleyen ve bu konularda uzmanlığa sahip, yargılayıcı olmayan terapist aramaya dikkat edin.  Ayrıca, biseksüel sosyal veya politik gruplara katılmak, görünür rol modelleri takip etmek biseksüel kimliğinizin size uyan bir şekilde gelişmesine izin vermek için harika bir yoldur. Ve son olarak, en azından, cinsel yönelimi anlamanıza ve tam olarak kucaklamanıza yardımcı olabilecek pek çok mükemmel kitap da bulabilirsiniz.

http://www.milliyet.com.tr/biseksuellik-hakkinda-bilmeniz-gundem-2651357/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder