9 Aralık 2017 Cumartesi

Aşkı ve eşcinselliği cesurca sorguluyor

Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu, “Cock” isimli oyunuyla cinsel tercihleri, cinsel özgürlükleri, toplumdaki önyargıların yarattığı sıkıntıları, aşkın sınırlarını ve sınırsızlığını konu ediyor.



Kıbrıs Tiyatro Organizasyonu (THOK), bu sezon sahneye koydukları cesur oyunla özel ilişkilerde yaşanan ihtiyaçlar, aşk, çıkarlar üçgenini seyirciye anlattı.

Yazar Mike Bartlet’in orijinal metninden uyarlanan ve Costas Silvestros’un yönettiği, üç kişinin rol aldığı “Cock” isimli oyun Güney Lefkoşa’daki THOK salonu yanı sıra Limasol’daki Rialto Tiyatrosu’nda da seyirciyle buluştu.

Prokopis Agathocleous (John), Andreas Tselepos, Sofya Maria Kicilinia ve Kostas Kazakas’in oynadığı ödüllü oyunda kendisi de bir eşcinsel olan John, kendisi gibi eşcinsel olan sevgilisiyle mutlu gibi görünen bir ilişki sürdürürken aniden karşısına çıkan bir genç kızla tüm ilişkisini ve aşkın, sevginin, özgürlüğün anlamıyla beraber uzadıkça kendisini tüketen ilişkisini sorgulaması anlatılıyor.

Üç kişinin de sevgilisini kaybetmemek için verdiği mücadeleye sahne olan ve bir nevi köşe kapmacaya dönüşen oyundaki karakterler toplumdaki tüm önyargılara, stereotip ilişkilere inat cinsel tercihleri doğrultusunda sınırları zorlayarak adeta zorlu bir duygusal savaşa girişir.

Cinsel tercihler, cinsel özgürlükler, toplumdaki önyargıların yarattığı sıkıntılar, aşkın sınırları ve sınırsızlığı konusunu bu üç kişinin etrafında provakatif bir şekilde sorgulayan yazar Bartlet seyirciyi komediyle başlayan ve gittikçe bir drama doğru çevrilen bir üçlü sevgi evrenine davet ediyor.

Türkçe ve İngilizce üst yazıyla desteklenen ve 20 Ekim’den itibaren sahnelenen oyun, 13 Ocak 2018 tarihine kadar THOK’da izlenebilecek.

Güneyde Sotira kasabası “eşcinsel” unsur içeren oyunu yasakladı

Öte yandan “Kıbrıs Tiyatro Örgütü’nün”, “Cock” isimli tiyatro oyununun “Sotira” kasabasındaki gösterimi, eşcinsel unsurlar içerdiği gerekçesiyle belediye meclis heyeti tarafından yasaklandı.

Politis ve diğer gazeteler, Mağusa bölgesine bağlı “Sotira” kasabasında sahneye konması beklenen “Kıbrıs Tiyatro Örgütü’nün” bir oyununun, eşcinsel içerik barındırdığı gerekçesiyle belediye meclisinin kararıyla yasaklandığını, yasağa Rum siyasiler ve sanat çevrelerinden büyük tepki geldiğini yazdılar.

Yasağa tepki gecikmedi

Habere göre, söz konusu oyunun belediye tiyatrosunda sahneye konmasının yasaklanmasının ardından Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis yaptığı açıklamada, “demokratik bir toplumda bu tür bir kararın kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Gazete, eserin yönetmeni Kostas Silvestros ve oyuncuları yanında DİSİ ve AKEL partileri tarafından yapılan açıklamalarda da, “AB üyesi bir ülkenin hiçbir yerinde böyle bir yasaklamanın kabul edilemeyeceği, bu tür davranışların insanlara nefret ve korku aşılayacağı” yorumları yapıldığını aktardı.

Habere göre, söz konusu oyunun “Sotira” kasabasında yasaklanmasının ardından “Derinya Belediyesi” oyunun kendi belediyelerinde sahnelenmesi davetinde bulundu. Oyunun birkaç gün içerisinde sahne alması bekleniyor.





Murat OBENLER

http://www.kibrisgazetesi.com/kultur-sanat/aski-ve-cinselligi-cesurca-sorguluyor/32426

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder