21 Ekim 2017 Cumartesi

İki eşcinsel turiste ‘gerekçesiz’ sınırdışı

İngiltere’den Türkiye’ye gelen iki eşcinsel turist, havalimanında hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıktan sonra sınırdışı edildi.


journo’dan Burcu Karakaş’ın haberine göre, Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Bilal Sadiq (28) ve Polonya vatandaşı Tomasz Pawel Walus (25), Türkiye’deki arkadaşlarını ziyaret etmek için 14 Ekim günü İzmir’e geldi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda pasaport kontrolü için kuyrukta bekledikleri sırada yanlarına gelen sivil polis, ikiliye, Türkiye’yi ziyaret nedenlerini sordu.

‘Fotoğrafları birbirlerine gösterip gülüyorlardı’

Sivil polisin bir süre sonra kuyruktan ayrılarak başka bir yere geçmelerini istediğini söyleyen Sadiq, “Öncelikle kontrol amaçlı sorular sorulduğunu sandık. Yarım saat sonra başka bir yetkili geldi. Telefonlarımızı istedi.”

Telefonunu alan görevlinin WhatsApp mesajlarını okuduktan sonra fotoğraflarına baktığını aktaran Sadiq, şöyle devam etti: “Eşcinsel olduğumuzu anladılar. Sonra arkadaşımın telefonunu istedi. Ona da sorular sordu. Oradan bir ofise geçtik.”

Memurun kendilerine sevgili olup olmadıklarını sorduğunu söyleyen Sadiq, arkadaş olduklarını söyledikten sonra, Türkiye’de LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün ne zaman düzenlendiğinin de sorulduğunu anlattı.

Sınırdışı edilen turist şöyle devam etti: “Bu esnada telefonumdaki fotoğrafları birbirlerine gösterip gülüyorlardı. Türkçe bilmediğim için ne dediklerini anlamadım. Türkiye’ye giriş yapamayacağımızı, İngiltere’ye gitmemiz gerektiğini söylediler. Bunu duyduğumda şoke oldum. Türkiye’ye ilk kez gelmemiştim ama başıma ilk defa böyle bir şey geldi. Daha önce sorun yaşamadım. Hiçbir neden göstermediler.”

Sadiq, telefonlarını geri aldıktan sonra arkadaşı Tomasz Pawel Walus’un neden sınırdışı edileceklerini sorduğunu ancak yanıt alamadıklarını, yazılı bir belge istedikleri zaman ise görevlilerin agresifleştiğini söyledi.

‘Münih’e gittiler’

“Havaalanında görevli kişilerden kimse bize bir neden sunmadı. Gözaltına alındığımız yerde üstümüz arandı. Türkiye’deki arkadaşlarıma haber verebildim, onlar da inanamadılar” diyen İngiliz turist, ilk uçakla ülkelerine geri gönderilmek istendiklerini ancak uçağın kaptanı kabul etmeyince aynı geceyi havaalanında gözaltında geçirdiklerini kaydetti.

Çarşamba gününe kadar beklemeleri gerektiği söylendiğinde Londra dışında başka bir şehre gidebileceklerini belirtmelerine rağmen bunun mümkün olamayacağını, prosedüre uygun davranılması gerektiğini ancak sonrasında kendilerinin ödemesi halinde gidebileceklerini öğrenen iki turist, Münih bileti almak zorunda kalarak 15 Ekim’de sınırdışı edildi.

Sadiq, “Anladığımız kadarıyla, telefonlarımıza bakan memur gördüklerini beğenmedi ve eşcinsel olduğumuz için ülkeye giriş izni vermedi” diye konuştu.

İngiliz konsolosluğunu aradıklarını ama konsolosluk yetkililerinin bir şey yapamayacaklarını söylediğini aktaran Sadiq, henüz bir şikâyette bulunmadıklarını, ancak yasal işlem başlatmayı düşündüklerini belirtti.

http://www.diken.com.tr/fotograflara-baktilar-izmirde-gozaltina-alinan-iki-escinsel-turiste-gerekcesiz-sinirdisi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder