9 Haziran 2017 Cuma

LGBTİ'ler kazandı: Yarışma yapılmayacak

Malezya hükümetinin 'gençler arasında eşcinselliği önlemek' amacıyla düzenlediği yarışma insan hakları savunucularının tepkisini çekmiş, hükümet 'şiddet ve ayrımcılığı körüklemek'le suçlanmıştı. Gelen tepkiler üzerine yarışma iptal edildi.

Malezya hükümetinin ‘gençler arasında eşcinselliği önlemek’ amacıyla düzenlediği video yarışması insan hakları savunucusu grupların itirazı sonucu iptal etti.

Malezya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan duyuru ile gençlerin “eşcinselliğin, biseksüelliğin ve transseksüelliğin nasıl önlenip kontrol edilebileceği ve nasıl yardım alınabileceği” teması ile çekecekleri videoları yarışmaya göndermeleri istenmişti. Yaşları 13-17 arasında değişen gençleri kapsayan yarışmada ödül bin dolar (3 bin 554 tl) olarak belirlenmişti. İnsan hakları savunucuları ise bu yarışmanın LGBTİ’lere karşı nefret suçlarını tetikleyerek, şiddet olaylarını arttıracağını belirterek iptalini talep etmişti.

Ağustos ayı sonunda kapanacak yarışma ‘cinsiyet karışıklığı, cinsiyet, cinsiyet ve internet’ olmak üzere üç kategoriden oluşuyordu. Gelen tepkiler üzerine Malezya Sağlık Bakanlığı ‘cinsiyet karışıklığı’ kategorisini yarışmadan çekerek yerine ‘cinsiyet ve cinsellik’ temasını ekledi.

‘NEFRET SUÇLARINI TETİKLEYEBİLİR’ İTİRAZI

Malezya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan duyuru ile gençlerin “eşcinselliğin, biseksüelliğin ve transseksüelliğin nasıl önlenip kontrol edilebileceği ve nasıl yardım edilebileceği” teması ile çekecekleri video kliplerini yarışmaya göndermeleri istemişti. İnsan hakları savunucuları ise bu yarışmanın “LGBTİ’lere karşı nefret suçlarını tetikleyerek, şiddet olaylarını artıracağı” gerekçesiyle iptalini talep etmişti.

‘CİNSİYET KARIŞIKLIĞI’

Malezya Halk Sağlığı Kurumu Direktörü Lokman Hakim Süleyman iptal kararının Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Malezya AİDS Konseyi uzmanları ve risk altındaki grup temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucu alındığını belirtti. Süleyman, daha önce yaptığı açıklamada “niyetlerinin ayırımcılık değil gençleri sağlıklı üreme yolları hakkında bilgilendirmek ve görüşlerini toplamak” olduğunu söylemiş ve gelen tepkilere rağmen yarışmanın düzenlenmesi yönünde ısrarlarını sürdürmüştü. Yarışma kılavuzunda eşcinsel, biseksüel ve transseksüellerden ‘cinsiyet karışıklığı yaşayan bireyler’ olarak bahsedilmesi tepkilere yol açmıştı.

Bakanlığın yaptığı değişikliğin umut verici olduğunu söyleyen Malezyalı trans aktivist Nisha Ayup: “Müzakere ve bilinçlendirme için güvenli alan yaratmak zorundayız. Umarım yetkililerle yapılan bu tarz görüşmeler, devlet kurumları ile de devam eder” ifadelerini kullandı.

Eşcinselliğin yasa dışı sayıldığı Malezya’da, eşcinsel bireyler hapis cezası ve işkenceye maruz kalıyor. (Dış Haberler)

http://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2017/06/08/lgbtiler-kazandi-yarisma-yapilmayacak/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder