1 Haziran 2017 Perşembe

Çeçen gay erkekler beş ülkeye sığınmayı umuyor

Çeçenistan’da zulümden kaçan onlarca homoseksüel erkek, gönüllü yardım götürdükleri bir avuç ülkede emniyet bulmayı umuyorlar.

Rus LGBT Network BBC’ye verdiği demeçte, eylemciler beş ülkeyle görüşmelerde bulunuyor ve ikisi AB dışı ülkelerde.

Dokuz kişiye zaten vize verilmiştir. İkisi, katılımını bildiren Litvanya’ya gitti.

Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, BBC’ye verdiği demeçte “Hareket etmek çok önemlidir, çünkü acı çekiyor” dedi.

İçeri giren diğer ülkelere isim vermemekle birlikte onları “müttefikler” olarak nitelendirdi.

Zanlı, ülkesinin kararı “Rusya vatandaşlarına bakıyor … çünkü hakları ihlal edildi” şeklindeki Rusya’ya “örtük bir mesaj” verdi.

Rusya’nın güneyindeki cumhuriyetteki gay erkekler için yapılan acımasız darbe raporları, Nisan ayı başında saygıdeğer Novaya Gazeta gazetesince ortaya çıktı ve uluslararası kınama kıvılcımlandı.

Daha sonra aktivistler tarafından desteklenen raporunda, 100’den fazla kurban – ya gay ya da sadece eşcinsel olarak algılandı – Grozni şehrinden 20 km uzaklıkta Argun yakınlarındaki bir gözaltı merkezinde tutuluyor ve işkence gördü. En az üç ölü bulunduğu bildirildi.

Esas olarak Müslüman bölgenin hükümeti bu darbeyi reddetti ve eşcinsel insanlar orada “basitçe yok” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yetkilileri iddialarına bakmasını isteyeceğini söyledi.

Rusya LGBT Ağı, Çeçenistan’dan 43 kişinin tahliye edilmesine yardım etti ve onlarca kişi Rusya’yı içine alıp götürebilecek ülkelerle müzakereler devam ettiği için Rusya’da saklanıyordu.

Örgüt, Litvanya dışındaki diğer ülkeleri açıklamayacaktı. Avustralya menşei ülkelerinde sığınacak olan erkekler için çağrı yapıldı.

Bir Rus LGBT Ağı sözcüsü, zulmü kınayan İngiltere’ye rağmen vizesiz yardımda bulunmadığını ve ABD elçilik yetkililerinin vize başvurularının büyük olasılıkla reddedileceğini söylediğini belirtti.

Güvenlik kaygılarından dolayı isimsiz olan sözcüsü BBC’ye verdiği demeçte, “Onların reddedileceğini bilerek vakit kaybetmeyiz” dedi. “Rusya’da çok uzun süre kalamazlar, burada kalmalarının güvenli olmadığını biliyoruz.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel son bir ziyaret için Rusya’yı gündeme getirdi ancak Almanya’nın bu ülkelerden biri olup olmaması belli değil.

İngiltere Dışişleri Bürosu BBC’ye, Moskova’daki yetkililerin Rus hükümetine Çeçenya’daki LGBT toplumunu korumak için lobi faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. İçişleri Bakanlığı, İngiltere’de sığınma talebinde bulunulması gerektiğini söyledi.

Raporda, “Cinsellik veya cinsel kimlik nedeniyle ülkelerine zulüm veya ciddi zarar riski bulunduğu tespit edilmeyen kimse” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çeçenlerin vize başvurusunda bulunabileceğini söyledi ancak Buzzfeed Haber’e “insani yardım” için özel olarak vize kategorisi olmadığını söyledi.

Erkekler, ABD’de mülteci statüsüne başvurmak için Rusya’dan ayrılmak zorunda kalacaklardı.

Çeçenya, Rus Başkan Vladimir Putin’e şiddetle bağlı sadık bir özel milisli otoriter bir lider olan Ramzan Kadırov tarafından yönetiliyor.

Bu ayın başlarında, üç Fransız gay hakları grubu, Uluslararası Ceza Mahkemesine, Çeçenya’yı gay insanlara yönelik bir soykırım politikasıyla suçlayan bir şikayet etti.

Sanıklar, cinselliklerinden dolayı dokuzuncu katlı bir pencereden dışarı atılmış genç bir erkek vakasını aktardı.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-39974512

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder