20 Mayıs 2017 Cumartesi

LGBTİ’leri tehdit eden sanıkla, avukatı Kartal Adliyesine gelmedi

yönelik tehdit içeren açıklamaları nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Kartal Adliyesi 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya sanık Mican ve avukatı katılmadı ama Alperen Ocakları üyesi olan ve BBP rozetleri taşıyan altı kişi, duruşmayı izlemeye geldi. Alperen Ocakları’ndan altı izleyicinin salona girmesinin ardından, LGBTİ hak savunucularından da sadece altı kişi duruşma salonuna alındı.

Mazeretsiz bir şekilde duruşmaya katılmayan Mican hakkında zorla getirme kararı çıkartıldı.

İstanbul LGBTİ Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Halkevci Kadınlar’ın temsilcilerinin şikayetçi olarak yer aldığı davada, sekiz avukat hazır bulundu.

Bir sonraki duruşma 5 Ekim saat 13.30’da görülecek.

Mican, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” (TCK 216 / 1,2) suçundan yargılanıyor.

Şiddet çağrısı yapan sanık daha önce işkenceden yargılanmış

Avukat Eren Keskin, LGBTİ şeklinde bir ayrım yapılmasının yanlış olduğunu söylerken, AİHM kararları AİHS’te söylemlerin suç oluşturmasının tek ve en belirleyici kriterinin şiddet çağrısı yapılması olduğunu vurguladı.

Keskin, sanığın daha önce bir kişiye sekiz gün işkence yaptığı için yargılandığını hatırlatırken, Mican’ın tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mahkeme tutuklama talebinin bu aşamada reddedildiğini söyleyerek, duruşmaya mazeretsiz katılmayan Mican’ın bir sonraki celseye zorla getirilmesine karar verdi.

“Sadece LGBTİ’lere değil, tüm yurttaşlara yönelik bir tehdit”

SPoD LGBTİ’nin avukatlarından Rozerin Seda Kip, davaya müdahillik talebinde bulundu. SPoD’un 400 LGBTİ üyesi olduğunu vurgulayan Kip, sanıktan şikayetçi oldukları başka bir dosyanın da soruşturma aşamasında olduğunu söyledi.

Bianet’e konuşan Kip, mahkeme başkanının ifade veren şikayetçilerin hepsine “LBGT’li misin” diye sorduğunu anlatırken, sanığın söylemlerinin şiddet içeren ve sadece LGBTİ’leri değil, ülkedeki tüm yurttaşları tehdit eden bir açıklama olduğunu belirtti.

Kip, “Onur Haftası’nda yaşananları dün gibi hatırlıyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız. Davaya çok sayıda avukat arkadaşımız katıldı, önümüzdeki celse daha kalabalık olacağız” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz sene 19 Haziran’da düzenlenmesi planlanan 7. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran’da düzenlenmesi planlanan 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde, Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları gibi bir takım gruplar, yürüyüşlere yönelik tehdit mesajları ve saldırı çağrıları yapmıştı.

Alperen Ocakları 14 Haziran akşamı saat 22.30’da Üsküdar’da bir basın toplantısı düzenlerken, İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican devlet yürüyüşü engellemezse “derin milletin temsilcileri” olarak Alperen Ocakları’nın yürüyüşe engel olacağını söylemişti.

17 Haziran’da ise İstanbul Valiliği bir açıklama yaparak, iki yürüyüşe de “izin vermeyeceğini” açıklamıştı.

İstanbul LGBTİ, İnsan Hakları Derneği (İHD), SPoD LGBTİ ve Onur Haftası Komitesi’nin yanısıra birçok aktivist bireysel olarak savcılığa başvurmuş, yürüyüşlere yönelik tehditler ve Valiliğin yasaklama kararı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında hazırlanan iddianamede Mican’ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” (TCK 216 / 1,2) suçundan cezalandırılması istendi.

Kaynak: Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder