6 Mayıs 2017 Cumartesi

Çeçenistan'da eşcinsellere sistematik işkence

Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'da eşcinsellere yönelik işkence iddiaları büyüyor.


Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan’da eşcinsellerin toplama kampında işkence gördüğü, ölümlerin yaşandığı iddiaları sürüyor. Toplama kampından kurtulan bir kişinin ifadesine göre Çeçen polisinin, ebeveynleri, “Eşcinsel çocuklarınızı öldürün yoksa biz öldürürüz” diye tehdit ettiği öne sürüldü. İsmini vermeyen şahsın ifadesine göre polis bunu “Sizin onurunuzu kanla temizleriz” diyerek tarif ediyor.

Independent’ta yayımlanan haberde şu ifadeler kullanıldı: “Bir adama 2 hafta işkence yaptılar. Daha sonra ebeveynlerini ve kardeşlerini çağırdılar. ‘Oğlun homoseksüel. Bu durumun çaresine bakın, yoka biz bakarız’ dediler.”

ÇEÇEN LİDERE GÖRE ÜLKEDE EŞCİNSEL YOK!

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Çeçenistan’da yetkililerin bir ay önce 100’den fazla eşcinsel ve biseksüel olduğu düşünülen erkeği Artun toplama kampına aldığı, işkence uyguladığı ve en az dördünün yaşamını yitirdiği öne sürülmüştü. Çeçen Lider Ramazan Kadirov, iddiaları “Ülkede olmayan insanları gözaltına alıp işkence edemezsiniz” sözleriyle yanıtlamıştı.

Mağdurlardan biri France24’e yaptığı açıklamada “Hep hedeftik ama böylesi hiç olmamıştı. Herkesi gözaltına alıyorlar. Öldürüyorlar, ne yapmak istiyorlarsa yapıyorlar. Ailelere çocuklarınızı öldürmelerini söylüyorlar. Ya siz yaparsınız ya da biz sizin onurunuzu kanla temizleriz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA 1 MAYIS'TA EYLEM YAPANLAR GÖZALTINA ALINDI

Rusya’da Çeçenistan’da yaşananlara dikkat çekmek için eylem yapan LGBT aktivistleri, gözaltına alındı. St. Petersburg’daki 1 Mayıs yürüyüşü sırasında Aniçkof Köprüsü’nde protesto gösterisi yapılmıştı.

Çeçen Lider Ramazan Kadirov, iddialara dair “Tamamen yalan ve dezenformasyon” deyip, bölgede geylerin yaşamadığını öne sürmüştü. Kadirov, “Böyle insanlar var olsa kolluk güçlerinin bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendi akrabaları onları geri dönemeyecekleri bir yere gönderir” ifadesini kullanmıştı.

Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinde yaşananlara tepki göstermişti. Putin’in Sözcüsü ise konuya ilişkin açıklamasında “Güvenilir kaynaklardan bilgiye sahip değiliz” demekle yetinmişti.
(DIŞ HABERLER)

https://www.evrensel.net/haber/318443/cecenistanda-escinsellere-sistematik-iskence

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder