3 Nisan 2017 Pazartesi

Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden

Issız Adam filminden sonrasına mı denk geliyor tam emin değiliz ancak plaklar bir anda yeniden geniş bir kitlenin dikkati çekmeye başladı. Antikacılardan pikap peşine düşer olduk. Hatta müzik teknoloji marketlerinde bile yeni üretim pikaplar karşımıza çıkmaya başladı. CD’den müzik dinlemenin kolaylığına alışmış bizler için plaklar çok özel arzu nesneleri haline geldi. Tabii bunun çok geçerli nedenleri var. Hürriyet Haber03 Nisan 2017 - 12:17:00Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden



1- PLAKLAR ANALOG KAYIT OLDUKLARI İÇİN ÇOK DAHA DOĞAL SESLER DUYARSINIZ

Bir plağı pikaba koyduğunuzda kulağınıza ulaşan ilk notayı inanılmaz bir netlikte duyarsınız. Bunun nedeni plak kayıtlarının dijital değil analog olarak yapılıyor olmasıdır. Analog kayıtlar her bir enstrümandan çıkan notayı size hakkıyla ulaştırır. Hiçbir ses diğerine karışmaz ve büyük bir ahenk içerisinde kulağınızdan beyninize işler. Bu nedenle müziğin saf sesini duymak için plak dinlemek gerekir. 

Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden

2- HER BİR ŞARKIYI HAKKINI VEREREK DİNLERSİNİZ. CD YA DA DİJİTAL GİBİ ANINDA GEÇİŞ YAPMAZSINIZ

En son ne zaman 10 şarkılık bir albümün tamamını dinlediniz? Hatırlayamıyorsunuz değil mi? Çünkü CD’lerle birlikte hayatımıza sadece albümlerin hit şarkılarını dinlemek gibi bir alışkanlık girdi. Oysa plak öyle mi! Plaklar size her şarkının hakkını vererek dinlediğiniz tam bir müzik serüveni yaşatır. 

Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden

3- PLAĞI KAPAĞINDAN ÇIKARMAK VE ÇALMAK VE SONRA KALDIRMAK BİR SERAMONİDİR

Modern dünyamız her şeyin daha da elde edilmesi üzerine kurulu. Bu nedenle bize zevk verecek seramonilerin bir çoğunu artık yaşayamıyoruz. Oysa plak dinlemek size ayinsel bir an yaşatır. Plağı kapağından kibarca çıkarır, üzerindeki tozu nazikçe siler ve çizilmemesi için plağı pikaba yavaşça yerleştirirsiniz. Pikabın iğnesini ise bir usta edasıyla plağa bırakırsınız. Bu işlemin zevki hayatta çok az şeyde vardır.

Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden

4- HER BİR PLAK KAPAĞI BİR SANATTIR

Plak kapaklarının her biri üzerine çok düşünülmüş sanat eserleridir. Bir albüm çıkarken müzisyen şarkılar üzerine çalışırken albüm kapağını tasarlayan sanatçı aynı titizlikle kendi işine yoğunlaşır. Bu nedenle geçmişte kapağı kendisinin önüne geçmiş plaklar bile bulunur. Plak sanattır. 

Müziği plaktan dinlemek için 5 bangır bangır neden

5- PLAKLARLA MÜZİĞİ BİRİKTİRİRSİNİZ

Plakların arşiv değeri vardır. Eski bir teknolojinin taş gibi ayakta duran örnekleri olan plaklar çok ciddi arşiv objeleridir. Değerleri baskılarından yıllar sonra bile artmaya devam eder. Bir CD’nin ilk basımı çok özel olmadığı sürece durduk yerde değer kazanmaz. Ama plak durduğu yerde değerlenir ve bir altın gibi parlamaya başlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder