14 Nisan 2017 Cuma

Çeçenya'da Eşçinsel Erkekler Kaçırılıyor, İşkenceye Uğruyor ve Öldürülüyor

Ülke içindeki güvenilir kaynaklara göre Çeçenya'da eşcinsel olduğuna inanılan yüzden fazla erkek kaçırılıyor, işkenceye uğruyor ve hatta öldürülüyor. Çeçenya yetkilileri ise yaşanları inkar ediyor, şakayla ve üstü kapalı tehditler ile geçiştiriyor.

Rusya ve Çeçenya yetkililerine uluslararası hukuk uyarında ayrımcılığı önleme ve nefret suçlarını cezalandırma yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyoruz. Yetkilileri, Çeçenya'da eşcinsel olduğu düşünülen erkeklerin kaçırıldığına ve öldürüldüğüne dair bildirimleri derhal, etkili ve kapsamlı bir şekilde soruşturmaya, bu suçları işleyenlerin ya da suça dahil olanların adalet önüne getirilmesini ve cinsel yönelimi nedeniyle tehlike altında olan herkesin güvenliğinin sağlanması için tüm adımları derhal atmaya çağırıyoruz. Yetkililer tarafından gerçekleştirilen ayrımcı tüm yorumlar en güçlü şekilde kınanmalıdır.

1 Nisan’da bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta, eşcinsel olduğu düşünülen yüzden fazla erkeğin geçtiğimiz günlerde organize bir şekilde kaçırıldığını bildirdi. Kaçırılan erkeklerin işkenceye ve kötü muameleye maruz bırakıldığı ve diğer LGBTİ’lerin kimliklerini ifşa etmeye zorlandıkları belirtiliyor. Gazete ayrıca, en az üç erkeğin kendilerini kaçıran kişiler tarafından öldürüldüğünü doğruladığını ve ölüm sayısının daha yüksek olabileceğini iddia etti.

Kaçırılan bazı erkeklerin, cinsel yönelimleri kaçıran kişiler tarafından büyük ihtimalle ‘doğrulanmadığı’ için ailelerinin yanlarına dönmelerine izin verildiğine dair bildirimler bulunuyor. Fakat bu kişiler yaşadıkları bölgelerde hala homofobik saldırı tehlikesi altında bulunuyorlar. Rus sivil toplum kuruluşu "Russian LGBTİ Network" üyeleri eşcinsel erkeklere yönelik saldırıları doğruladı ve yaşadıkları bölge dışında güvenli alan arayan kişiler için yardım hattı kurduklarını bildirdi.

Çeçenya yetkilileri ise yaşanları inkar ediyor (örneğin, Çeçenya Basın Sekreteri Alvi Karimov), şakayla ve üstü kapalı tehditler ile geçiştiriyor. 3 Nisan’da Rusya Basın Danışmanı Dmitri Peskov, İçişleri Bakanlığının "geleneksel olmayan yönelimleri bulunan erkeklere yönelik suçlarla ilgili iddiaları kontrol ettiklerini" söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder