3 Nisan 2017 Pazartesi

'Çeçenistan'da eşcinsellere yönelik operasyon' iddiaları

Rusya'ya bağlı Çeçenistan'da eşcinsellere yönelik baskı endişeleri Guardian ve İ gazetelerinde yer buluyor.

Rus Novaya Gazeta'ya göre, Rus yetkililerin Çeçenistan'da eşcinsel olduğu düşünülen kişilere yönelik başlattığı operasyon sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi gözaltına alındı.

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un sözcüsü Alvi Karimov'a göre haberler "tamamen yalan ve dezenformasyon," çünkü Karimov'a göre Çeçenistan'da eşcinseller yok.

Karimov Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada Karimov "Var olmayan insanları gözaltına alıp, yargılayamazsınız" ifadelerini kullanıyor.

Çeçenistan'ın İçişleri Bakanlığı için çalışan bir sözcü ise Rus RBC gazetesine yaptığı açıklamada haberleri "1 Nisan şakası" olarak nitelendiriyor.

Ancak Uluslararası Kriz Grubu'ndan Ekaterina Sokirianskaia ise son 10 gündür çeşitli kaynaklardan endişe verici bilgiler geldiğini söylüyor.

"Grozni'de (Çeçenistan'ın başkenti) ve Grozni'nin dışında, çeşitli yaş ve meslekten insanlar arasında meydana geldiğini duydum."

Haberde eşcinsellik Rusya'da bir tabu olarak görüldüğü için bilgi akışının ikinci veya üçüncü elden sağlandığı ve henüz teyit edilmiş bir vaka olmadığı belirtiliyor.

Sokirianskaia "Kurbanlardan ya da ailelerinden bilgi edinmem neredeyse imkansız. Ama farklı insanlardan aldığım sinyallerin sayısı gözaltı ve şiddetin olduğuna inanmamamı zor kılıyor" diyor.
Guardian gazetesi yıllar süren baskılar nedeniyle bölgede neredeyse hiç bağımsız gazeteci veya insan hakları savunucusu kalmadığını, kalanların da gazetenin haberini doğrulamadığını yazıyor.

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39475576

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder