23 Mart 2017 Perşembe

Eşcinsellere tazminat sürprizi

Alman Hükümeti, 1949 ila 1994 yılları arasında hüküm giyen eşcinsellere tazminat ödeme kararı aldı. Bakanlar Kurulu’nun çarşamba günü aldığı karara göre bu dönemde 175. maddeden dolayı mahkum edilen eşcinsellere tazminat ödemek için yeni bir yasa tasarısı hazırlanacak.

Adalet Bakanı Heiko Maas’ın (SPD) hazırlayacağı yasa tasarısı öncelikle söz konusu maddeden dolayı verilen yargı kararlarını hükümsüz ilan edecek ve mahkum edilen eşcinsellerin hepsine 3 bin Euro tazminat ödeyecek. Mahkumiyet sebebiyle özgürlüğü kısıtlanan eşcinseller ayrıca her bir mahkumiyet yılı için 1500 Euro alacak. Bu tazminatı alacakların içinde yaşı oldukça ilerlemiş olanlar hayli fazla.

KOLEKTİF TAZMİNAT OLARAK BİR VAKFA HER YIL 500 BİN EURO

Tasarıda sadece ferdi tazminatlar yer almayacak. Federal Hükümet, bu süre zarfında mahkum olmayanları da kapsayan bir toplu tazminata da hazır. Tasarıyla ilgili açıklamada bulunan Adalet Bakanı Maas, çoğu eşcinsel için ferdi tazminattan ziyade toplu tazminatın daha önemli olduğunu söyledi. Sebebi ise eşcinselliği suç sayan maddenin varlığının mahkum olanları etkilediği kadar mahkum olmayanları da etkilemiş olması.

Kolektif tazminat, Magnus Hirschfeld Vakfı’nın Federal Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden bu yıldan itibaren her yıl 500 bin Euro almasını öngörüyor. Vakıf bu parayla uzun vadede güçlendirilecek ve böylece geçmişte takibe uğrayan eşcinsellerin hayat hikayeleri belgelenecek.

EŞCİNSEL İLİŞKİ 1994 YILINA KADAR YASAKTI

Federal Almanya, 1935 yılında Naziler tarafından sertleştirilen 175. maddeyi ceza hukukuna olduğu gibi almıştı. Doğu Almanya’nın 1968 yılında iptal ettiği bu kanun maddesini Batı Almanya 1994 yılında kaldırmıştı. Nazi döneminde eşcinselleri mahkum eden mahkeme kararları 2002 yılında hükümsüz ilan edilmiş, ancak Nazi döneminden sonraki mahkeme kararlarına dokunulmamıştı.

1 İLA 10 YIL ARASINA AĞIR HAPİS CEZALARI VARDI

Almanya’da eşcinsel ilişkileri cezalandıran ilk kanun 1872 yılında çıkarılmış ve bu kanun 1935 yılında sertleştirilmiş ve o haliyle 1994 yılına kadar uygulanmıştı. Bu kanuna göre iki erkek arasındaki cinsel ilişki 6 ay ile 5 sene arasında hapis cezası ile cezalandırılıyordu. Hatta ağır ceza alanların kaldığı süre 1 ila 10 yıl arasında değişiyordu. Bugüne kadar bu cezaya 140 bin erkek çarptırılmış. Almanya’nın tazminat ödeyeceği eşcinsel erkek sayısı ise 64 bin olarak hesaplanmış.

https://www.ilkelihaber.com/nazi-donemi-kanunundan-mahkum-escinsellere-tazminat-surprizi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder