21 Mart 2017 Salı

Cinsiyet Kalıplarını Fırça Darbeleriyle Yıkmaya Geliyorlar: Arda Bektaş ve Tayfası!

Yurt dışında erkek makyaj youtuber'ları, Jeffree Star gibi kozmetik markasına dönüşecek kadar rağbet görürken; ülkemizde erkek makyaj vlogger'ı neredeyse yok denecek kadar az.

Şimdi sizi Türkiye'nin ilk erkek makyaj youtuber'ı Arda Bektaş ve ekibiyle tanıştıracağız.


Ondan ilk kez sosyal medya üzerinden haberdar olduk, gerçekten de cinsiyet rollerini yıkmaya gelmişti.

Kendin olabilmenin, hele hele adeta kutsallaştırılan "erkekliğe" karşı bir hakaret olarak görülen makyaj, süs gibi "feminen" işlerin içine girmenin, hem de homofobinin gırla gittiği bir ülkede nasıl bir cesaret gerektirdiğini zaten biliyorsunuz...

Arda henüz 18 yaşında ve Türkiye'nin ilk erkek makyaj vlogger'ı... Bu işe başlama sebebi de hem biraz "eğlencesine", hem de biraz politik!

Makyaj yapmayı çok sevdiğini ve bu yüzden de sürekli erkek makyaj youtuber'larını izlediğini söyleyen Arda, Türkiye'de hiç erkek makyaj vlogger'ı olmadığını fark edince bir ilk olmaya karar verdi. Bir hobi olarak başlayan bu işin diğer kısmında ise, zorbalığa ve ayrımcılığa maruz kalan gençlere sosyal medya üzerinden destek olmak ve cesaret vermek vardı.

Videolarına "Eski Sevgilimin Cenazesine Gidiyorum Makyajı" gibi yaratıcı, eğlenceli başlıklarla ve içeriklerle verdiği için de kısa sürede iyi bir takipçi kitlesi oluşturdu.

Hangimiz eski sevgilimizin cenazesine makyajsız gideriz ki zaten?!

Elbette böylesine cüretkar bir işin ucunda "online linç" olmasa olmazdı!

Sosyal medya üzerinden görünürlük sağlamasıyla gelen "erkek adam makyaj yapmaz, erkek dediğin şöyle olur, böyle olur" tarzı söylemlerle pek çok homofobik ve cinsiyetçi insan, genç Youtuber'a tepki gösterdiler.

Lakin açıkçası bu linçler ve olumsuz tepkiler onu sosyal medyadan uzaklaştırmak bir yana dursun, daha fazla içerik ve video üretmesine motivasyon oldu!

Zira toplumun dayattığı cinsiyet kalıplarına girmemiş, girememiş bir genç için ne homofobik söylemler, ne de "erkek dediğin"ciler yeni değil!

Arda'nın ayrıca şahane de bir ekibi var; bir diğer vlogger olan Madır Öktiş ile de "linççilere hitaben" eğlenceli videolar hazırlıyorlar.

"Sen diken sal üstüme üstüme, bende deste deste gül" misali! :)

Madır Öktiş de sosyal medyada zorbalığa maruz kalmıştı; bunun üzerine Arda ile beraber "linç makyajı" videosu hazırladılar.

En iyi mücadele yöntemi her şeye rağmen var olmak ve gülmektir, gerçekten de! Bunu kanıtlarcasına, bu gençler dışlanan, horlanan her lgbti genç adına adeta, homofobiklerle dalga geçiyor, sözlerin ve nefretin onları incitemeyeceğini gösteriyorlar. Cesaret ve güç veriyorlar; heteroları da kendilerine hayran bırakıyorlar.

Aynı zamanda sıkı aktivistler olan bu gençler, videolarda sadece goygoy değil, homofobi ve transfobi üzerine ciddi paylaşımlarda da bulunuyorlar.

Mizahın nasıl ince bir zeka gerektirdiğini gösteren, zehir gibi gençler bunlar.

Arda sadece lgbti hakları üzerine değil, kadın hakları üzerine de sıkça sesini çıkarıyor; videolar çekiyor, düşüncelerini paylaşıyor.

Onun en büyük destekçisi de büyükannesi!


Biz Arda'yı çok sevdik; cesaretinden ve emeğinden ötürü kutluyoruz.

Daha çok videolarını görmek istiyoruz.

Nefret söylemlerine hazırlananlar için ise cevabımız çoktan hazır!

Sevgiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder