26 Şubat 2017 Pazar

Tecavüze uğrayan eşcinsel Afganlar, idam edilmemek için heteroseksüelmiş gibi davranıyorlar

Eşcinsellik, yasadışı ve “tamamen tabu” olan ve sığınma başvurularını işleme konusundaki yeni İngiliz hükümet ilkeleri uyarınca düz gibi davranmaları gerektiği kendi ülkelerine gönderilebilir.

Tek bir vatandaşın değil, açıkça gay yaşamını sürdürdüğü bir ülkenin yeni rehberliği, insan hakları grupları tarafından uluslararası hukukun ihlal edilmesi ve Ev Dairesi’nin kendi Afgan birliği tarafından eleştirilerek kınanmıştı.

Human Rights Watch’un kıdemli araştırmacısı Heather Barr, “Ev Ofisi’nin yaklaşımı, sığınmacılara” Doğru olduğunuzu varsayın, Kabil’e geçin ve şansın en iyisini yapın “demektir” dedi. “Her gün kimliğinizin önemli bir bölümünde yalan söylemeye zorlandığı, yaşadığı ve taciz ettiği, kovuşturulduğu veya saldırıya uğradığından sürekli korkmak suretiyle yaşamak, sığınma yasalarının önüne geçmesi gereken zulüm türüdür.”

Geçtiğimiz ayda yayınlanan bu belge, LGBT Afganlara kendi ailelerinden, Afgan yasalarından ve eşcinselliği ölüm cezasına çarptırılan bir suç olarak gören Taliban asilerinden gelen çoklu riskleri açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Aynı zamanda, lezbiyenlerin ve gey erkeklerin “kadınsı özellikler olarak görülebilecekleri” ile geri dönmek zorunda kalırsa, ciddi risk altında olacağını önermektedir. Ancak bu rehberlik, Afgan hükümeti yakın geçmişte eşcinsellik için kimseyi yargılamamış ve Taliban şu anda başkenti tehdit etmediği için, kapatılmış bir gay Afgan güvenli bir şekilde Kabil’de yaşayabileceğini iddia ediyor.

Belgede “Açıkça gey olmak için alan, bireysel faktörlere bağlı olmakla birlikte, Kabil’e döndüğünde pratik bir eşcinsel erkek, kamusal öfkeye neden olmamak ya da aramak istemiyorsa, gerçek bir zulüm riski taşımayacak” dedi. “Eşcinsel bir erkeğin Kabil’e taşınması, diğer risk faktörlerinin yokluğunda güvenli ve uygulanabilir bir seçenek olabilir, ancak bireysel faktörlerin hesaba katılması gerekecek.”

Stonewall’daki kampanyalar, politika ve araştırmalar direktörü Paul Twocock, Home Office’i Birleşmiş Milletler mültecilere ilişkin kurallar ile orantısız hale getiriyor ve LGBT insanlara zulüm görmekten kaçınmak için kimliğini değiştirmemeleri veya gizlemeleri gerekmemektedir.

“Afganistan’daki bu İçişleri Bakanlığı yönlendirme notları doğrudan bununla çelişiyor gibi görünüyor. Twocock, LGBT kişilerin risk altında olduğunu açıkça kabul etmekle birlikte, kim olduklarını gizleyerek dikkat çekmek için dikkatli olmaları durumunda zulümden kurtulabileceklerini belirtti.

“Bu kabul edilemez ve LGBT kişileri tehlikeye atıyor. Hükümeti, kendi yaklaşımını değiştirmesini şiddetle öneriyoruz. “

İçişleri Bakanlığı’nın kendi Afganistan birliği, rehberliğin derin endişelerini dile getirdi. Ana belgeye yapılan bir açıklama, ülkedeki “eşcinsellik tamamen tabu kalır” diyor ve gay Afganların kendi kimliğini gizlemek zorunda olduğunu vurguluyor.

Taliban 2001’de iktidardan devrildiğinden bu yana eşcinsellik kovuşturması yapılmamasının, açık bir artışı yansıtmadığı belirtildi, hukukun üstünlüğüne sadece saygı gösterildi.

“Afgan toplumunda, herhangi bir yerde, açıkça LGBT olarak tanımlanan bir birey olmak için çok az yer var. Toplumsal tutumlar ve eşcinselliğin hukuki konumu, homoseksüel bir birey için, ancak en nadir durumlardaki tek seçeneğin, cezalandırılmalarını önlemek için cinsel yönelimlerini gizlemek anlamına gelir. “

Raporda, genç erkeklerin cinsel istismar edilmesine ilişkin yaygın uygulamaya yapılan atıflara da itiraz ediyor. Ünite başkanı tarafından imzalanan belgenin “Özellikle Paştun topluluğunda bacha bazi [pederasty] uygulamasının prevalansının belirli eşcinsel davranışların kabulünü gerektirdiğini” öne sürüyoruz.

“Olay, Afganistan’ın çocuklarda cinsel istismar ve pedofili ile baş etmede yetersizliğini yansıtıyor. Bu, rıza dayalı eşcinsellik ve buna yönelik tutumlarla ilişkili olmamalı. “

Home Office, yeni talimatları doğrudan yorumlamayı reddetti; yalnızca her bir talebin bireysel esasta değerlendirildiğini ve İngiltere’nin uluslararası yükümlülüklerine uygun olduğunu söyledi. Bir sözcü, “Bir kimsenin cinsellik veya cinsel kimliği nedeniyle menşe ülkelerinde zulüm veya ciddi zarar riski bulunduğu tespit edildiğinde, sığınma hakkı verilecek” dedi.

Kaynak: https://www.theguardian.com/uk-news/2017/feb/25/afghanistan-gay-asylum-seekers-home-office-illegal-homosexuality

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder