22 Ekim 2016 Cumartesi

Transseksüeller için ‘kısırlaştırma’ şartlarını kaldırdı

Fransa, transseksüeller için ‘kısırlaştırma’ şartlarını kaldırdı

Fransa Parlamentosu, transseksüel vatandaşların yasal statülerini, kısırlaştırma süreçlerine başvurma zorunluluğu olmadan güncellemeleri yönündeki yasayı kabul etti

Fransa Parlamentosu, transseksüellerin yasal statülerini, kısırlaştırma süreçlerine başvurma zorunluluğu olmadan güncellemeleri yönündeki yasayı kabul etti. Anayasa Gündemi’nden Serkan Köybaşı’nın Jurist’ten aktardığı haberine göre, değişiklik, çeşitli hak savunucusu grupların şartlara yönelik tepkisi ve kampanyası sonucunda yapıldı. Vatandaşlar, güncellemenin tanınabilmesi için hâlâ mahkemeye gitmek zorunda. Transseksüel haklarıyla ilgili kanunlar, hepsi benzer kısırlaştırma veya tıbbî koşullar düzenlemiş olan, aralarında Danimarka, İrlanda ve Malta’nın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerinde de hali hazırda değiştirilmekte.

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) camiası, dünya genelinde halen yasal sorunlarla boğuşmakta. Geçen ay Mexico’da onbinlerce kişi eşcinsel evliliğe karşı yürüdü. Ağustos ayında Belize Yüksek Mahkemesi anal ilişkiyi yasaklayan bir kanunu, Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti ancak bu karar LGBT bireyleri olumsuz şekilde etkiledi. Geçen Aralık ayında Slovenya’da seçmenler eşcinsel çiftlerin evlenmesini ve çocuk edinmesini sağlayacak bir kanunu reddetti. Kasım ayında ise Kolombiya Anayasa Mahkemesi eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerine izin verilmesine karar vermişti. Birleşmiş Milletler de giderek daha çok LGBT bireylerin haklarına odaklanıyor. 2015 yılının Eylül ayında oniki BM kuruluşu birleşik bir bildiri yayınlayarak LGBT toplumuna yönelik ihlallerin, tüm toplum üzerinde etkili olan insan hakları ihlali olduğunu belirtmişti. 2015 yılının Haziran ayında ise BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, LGBT bireylerin ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalmaya devam ettiğini rapor etmişti.

http://gazeteyolculuk.net/dunya/fransa-transseksueller-icin-kisirlastirma-sartlarini-kaldirdi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder