18 Temmuz 2016 Pazartesi

Bir dönüşümün filmi: Dualar Bobby İçin

Dualar Bobby İçin filmi, vakit geçirmek için izlenilecek filmlerden ziyade “eşcinsellik nedir?” sorusuna cevap arayanların kafasındaki bütün soru işaretlerini giderebilecek bir film.

Evinizde ya da ibadethanelerde "amin" demeden önce düşünün. Düşünün ve hatırlayın; bir çocuk sizi dinliyor.

Gerçek bir hikayeden yola çıkılarak beyaz perdeye aktarılan  Dualar Bobby İçin (Prayers for Bobby) filmi, Robert Griffith’in intiharla sonuçlanan acıklı yaşamını konu ediniyor.

Filmin senaryosu, Katie Ford tarafından kaleme alınırken yönetmen koltuğunda ise ‘Akrep Kral 2: Savaşçının Yükselişi’ filminden de hatırladığımız Avusturyalı Yönetmen Russell Mulcahy oturuyor.  Filmin, aynı zamanda Leroy F. Aarons tarafından gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme alınan “Dualar Bobby İçin” adlı kitaptan uyarlandığını da hatırlatmakta fayda var. Bu çervede film, aslında bir edebiyat uyarlaması.

Filmin konusu ise şöyle;

Filmin linki aşağıda
https://www.youtube.com/watch?v=REMYDtVbawM

Bobby (Ryan Kelley), birbirine sıkı sıkıya bağlı bir ailede mutlu mesut yaşamını sürdürmektedir. Ailenin bütün üyeleri tarafından da sevilen bir gençtir. Fakat Bobby’nin bir kusuru(!)  vardır: Bobby, eşcinseldir. Üstelik ne yapmışsa da bu kusurunu düzeltememiştir. Günlerden bir gün, içerisinde bulunduğu bu durumu ağabeyi Ed’e (Austin Nichols) anlatmaya karar verir. Filmdeki asıl olaylar ise tam da bu olaydan sonra başlar. Ed, kardeşine söz vermesine rağmen, kardeşini korumak adına bildiği bütün her şeyi anne ve babasına anlatır.

Duydukları karşısında Bobby’nin babası Robert  (Henry Czerny) daha sakin davranırken annesi,  yani Mary (Sigourney Weaver), adeta şok geçirmiştir.  Bu noktada araya girip Mary’nin  geleneksel  tarzda bir ailede yetiştiğini ve çocuklarını da bu şekilde yetiştirmeye çalıştığını belirtelim. Üstelik  Mary muhafazakar bir Hristiyan'dır.

Mary her ne kadar bu duydukları karşısında şok yaşa da Bobby’nin durumunun geçici ve tedavi edilebilir bir süreç olduğunu düşünmektedir.  Tabiki ilk iş olarak Bobby, iyi bir psikiyatriste götürülür ve Bobby’nin tedavi süreci bu şekilde başlar. Bu süreç, Hristiyanlık öğretileri ve İncil’den ayetlerle de desteklenir.  Hatta öyle ki Mary, Bobby’nin odasına minik notlar asmayı bile ihmal etmez.

Öte yandan Bobby’nin suçluluk psikolojisi iyiden iyiye artmaya başlamıştır. Toplumun ona hastalıklı bir bireymiş gibi davranması da özgüveninin yok olmasına sebep olmuştur. Bir süreliğine kuzeninin yanına taşınan Bobby, burada bir gey barda David (Scott Bailey) adında bir erkek arkadaş bulur.  Bobby ile David oldukça iyi vakit geçirmeye başlarlar. Hatta David, Bobby’yi ailesiyle bile tanıştırır.

Kendisini bir süreliğine de olsa iyi hisseden Bobby, ailesinin yanına döndüğünde David’den bahsetmek istese de ailesi pek de heyecanına ortak olmaz.  Üstelik David’i de başka bir erkekle birlikte görür. Bunun üzerine Bobby kendisini bir akşam vakti bir üst geçitten aşağı bırakarak yaşamına son verir.

Bobby’nin ölümü sonrası Mary, günah ve günahkarlık kavramını sorgulamaya başlar.  Mary’nin sorgulama süreci  yerel bir "eşcinsel günü"nü desteklemek üzere toplanan bir belediye meclisindeki  şu konuşması ile olgunluğa erişir:

"Cemaatlerinizde Bobby gibi çocuklar var. Siz bilmeseniz de her "amin" dediğinizde, sizi dinleyen ve yakında duaları susacak olan çocuklar… Onların Tanrı'ya yakarışları yalnızca anlayış ve kabul görmek için, sevginizi hak etmek için; ama nefretiniz, korkunuz ve 'eşcinsellik' kelimesine karşı bilgisizliğiniz bir gün bu duaların susmasına neden olacak. Bu yüzden evinizde ya da ibadethanelerde "amin" demeden önce düşünün. Düşünün ve hatırlayın; bir çocuk sizi dinliyor…”

Dualar Bobby İçin filmi, vakit geçirmek için izlenilecek filmlerden ziyade “eşcinsellik nedir?” sorusuna cevap arayanların kafasındaki bütün soru işaretlerini giderebilecek bir film.

http://www.murekkephaber.com/bir-donusumun-filmi-dualar-bobby-icin/4062/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder