23 Haziran 2016 Perşembe

Trans onur yürüyüşü İnsan Hakları Gözlem Raporu yayınlandı

Kaos GL, LİSTAG, Pembe Hayat ve SPoD, 19 Haziran Pazar günü 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde yaşanan ihlalleri raporladı.

LGBTİ örgütleri, 19 Haziran Pazar günü 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde yaşanan ihlalleri raporladı.

Kaos GL, LİSTAG, Pembe Hayat ve SPoD’un hazırladığı raporda, yürüyüşün hedef gösterilmesi, Valilik yasağı ve yürüyüş günü yaşanan ihlalleri sıraladı.

Anayasa’nın 34. Maddesinin* hatırlatılmasıyla başlanan raporda, “Mevzuatımızda düzenlenen yürüyüşün bildirime bağlanması hususu, yürüyüş için izin alınması anlamında değil, göstericilerin güvenliğinin sağlanması için devlete bilgi verilmesi amaçlıdır” denildi.

Saat 17.00’da yapılması planlanan yürüyüşe saldırmak için transfobik grupların saat 15.00 itibarıyla İstiklal Caddesi’nde toplanmaya başladığı, tekbir getirerek “İbneler şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları attığı belirtilirken, İstanbul metrosunun da saat 16.00 itibarıyla Taksim’e metro seferlerini durdurduğu ifade edildi.

Raporda polisin Onur Yürüyüşü için toplanan aktivistlere ve gazetecilere yönelik saldırıları detaylı bir şekilde anlatıldı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Raporda yer alan verilerden de anlaşılabileceği üzere 19 Haziran 2016’da LGBTİ yurttaşların anayasal hakları engellenmiştir. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı” İstanbul Valiliği tarafından gasp edilmiş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı binlerce polis yürüyüşe katılmak isteyen kişilerin yaşam hakkını ihlal etmiş, homofobik ve transfobik nefret söyleminde bulunmuş, eşitlik ve özgürlük için sokağa çıkan homofobi ve transfobi karşıtlarını taciz etmiştir. Sivil görünümlü transfobik grupların saldırılarına ise sessiz kalmıştır. Her ne kadar saldırı için orada bulunan gruplardan bazılarını gözaltına alsa da birçok vakada grupların LGBTİ’lere saldırılarını izlemekle yetinmiştir.

“Basına yansıyan fotoğraflardan da görülebileceği üzere polis uluslararası sözleşmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti anayasasını ihlal etmiş, orantısız bir şiddetle yürüyüşe saldırmıştır.

“LGBTİ’lerin insan haklarını savunan dernekler olarak LGBTİ’lerin temel haklara erişiminin engellendiği, nefret suçlarının LGBTİ’leri hedef aldığı ülkemizde Trans Onur Yürüyüşü’nün engellenmesini ve polis saldırısını demokrasi ve insan haklarına aykırı buluyoruz. Sorumluların cezalandırılması için hukuki süreci takip edeceğimizi duyururuz. Yetkilileri 26 Haziran’da yapılacak LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde benzer manzaralarla karşılaşmamak adına sorumlu davranmaya ve görevlerini yerine getirerek yürüyüşün güvenliğini sağlamaya davet ediyoruz.”

KAYNAK: BİANET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder