5 Ekim 2015 Pazartesi

Vatikan'da Rahipler Meclisi Toplandı

Katolik aleminin ruhani merkezi Vatikan’da rahipler evlilik ve aile konularını görüşmek için toplandı.

Ruhani lider Papa Franciscus’un başkanlık ettiği "Sinod" olarak anılan Rahipler Meclisi’nin ilk oturumu düzenlenen ayinle açıldı.

270 rahibin katılımıyla aile, evlilik ve eşcinsellere yönelik konuların tatışılacağı Rahipler Meclisi’nin açılış ayininde konuşan Papa inananları, Sinod toplantılarının aile neden gerekli olduğunu göstermesi için dua etmeye çağırdı.

"Kilisenin kapılarının kapalı olması kendisine ve misyonuna ihanettir. Bu da onu bir köprü yapmaktansa bariyere dönüştürür" diyen ruhan lider insanların her zaman hata yapabileceğini kilisenin görevinin ona sevgiyle yaklaşarak yardımcı olmak ve eşlik etmek olduğunu ifade etti.

Rahipler Meclisi toplantılarını 25 Ekim’da tamamlayarak alınan kararları açıklayacak.

-Eşcinsel rahip görevden uzaklaştırıldı

Sinod’un toplanmasına saatler kala eşcinsel olduğunu açıklayarak Katolik Kilisesi’ni dünya gündeminde üst sıralara taşıyan Polonyalı Monsenyör Krzysztof Charamsa’nın Vatikan’daki tüm görevlerine son verildi.

Vatikan’da 2003'ten bu yana Dinsel Öğretiler Kongregrasyonu üyesi olmasının yanı sıra Vatikan Uluslararası Teolojik Komisyonu sekreteri olan ve aynı zamanda Papalığa bağlı Gregoryen Üniversitesi'nde teoloji derslerine giren 43 yaşındaki Charamsa ise yaptığı açıklamada, kilise içerisinde kendisiyle benzer durumda çok fazla din adamı olduğunu ifade ederken bugüne kadar eşcinsellerin haklarını korumakta sessiz kaldığı için özür diledi.

Charamsa dün yaptığı açıklamayı eşcinsel olduğunu gizleyen diğer din adamlarına adadı.

Monsenyör Charamsa Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’u fantastik bir kişi olarak tanımlayarak "Bize diyalog kurmanın güzelliğini keşfettirdi. Daha önce diyalog kurmuyorduk. Şimdi aileler üzerine Sinod yapılıyor. Bütün aileler olacak, dışlanan olmayacak” ifadelerini kullandı.

-"Charamsa gerçek bir sorunu gün yüzüne çıkarmak istedi"

“Eşcinsel Bir Rahibin İtirafları” adıyla 2001 yılında Türkiye’de de satışa çıkan orjinal adı "La Confessione" olan kitabın yazarı ve aynı zamanda Il Fatto Quotidiano gazetesinin Vatikan konusundaki uzman yazarı Marco Politi AA muhabirine Katolik Kilisesi’ni sarsan Charamsa hadisesi ve Papa’nın bu olaya bakışına dair değerlendirmelerde bulundu.

"Monsenyör Charamsa bu hareketiyle rahipler arasındaki eşcinsellik konusunda gerçek bir sorunu gün yüzüne çıkarmak istedi" diyen Politi, kilise içinde rahipler arasında eşcinselliğe rastlandığını söyledi.

Kilise öğretilerine göre bir rahibin ne bir kadınla ne bir erkekle ilişkisi olabileceğini dile getiren Politi, Polonyalı Monsenyör Charamsa’nın Sinod toplantıları başlamadan bir gün önce eşcinsel olduğunu açıklamasını "Bu sansasyon yaratan hareket eşcinselliğin kabulünü teşvik etmeye yönelik" şeklinde yorumladı.

Marco Politi, Papa’nın yönettiği ayinle açılan Rahipler Meclisi için "Ya eşcinselliği kınamaya devam edecekler ya da eşcinsel inananların varlığını kabul edecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Papa Franciscus’un sene başında transeksüel bir çifti Vatikan’da kabul ettiğini ve son olarak ABD’de olmak üzere daha önce pek çok defa eşcinsel çiftlerle görüştüğünü hatırlatan Politi "Papa insanların cinsel tercihlerine göre iyi ya da kötü şekilde değerlendirilmesinden yana değil" dedi.

Deneyimli yazar Monsenyör Charamsa’nın Vatikan’daki bütün görevlerini kesinlikle kaybedeceğini ifade ederek "Elbette başka eşcinsel rahipler de var ve onlar görevlerinden alınma korkusu yaşıyordur. Ama ben Vatikan’ın bu konuda herhangi bir operasyon başlatacağını inanmıyorum. Bilinen bir durum var ancak üstünde durulmuyor" şeklinde konuştu.

http://beyazgazete.com/haber/2015/10/4/vatikan-da-rahipler-meclisi-toplandi-2897949.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder