30 Temmuz 2015 Perşembe

Uluslararası LGBTİ örgütlerinden Başbakan Davutoğlu'na mektup

Avrupa'da faaliyet gösteren LGBTİ ve seks işçileri dernekleri, Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Öztürk'e mektup yazarak, Kemal Ördek'in güvenliğinin sağlanmasını ve ayrımcılık yapan polislere soruşturma açılmasını istedi.

Avrupa'da faaliyet gösteren LGBTİ ve seks işçileri dernekleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e LGBTİ aktivisti Kemal Ördek'in maruz kaldığı saldırı ve polisin tavrıyla ilgili ortak bir mektup gönderdi.

Mektupta Kemal Ördek’in güvenliğinin sağlanması için Başbakan ve İçişleri Bakanı’ nın ellerinden geleni yapması gerektiği ve Ördek ile avukatına ayrımcı tavırlarla yaklaşan, Ördek’i şikayetçi olmaması için ikna etmeye çalışan polis memurları hakkında soruşturma başlatılması gerektiği ifade edildi.

“SALDIRGANLAR SERBEST, ÖRDEK SAKLANIYOR"
Transgender Europe (TGEU), Uluslararası LGBTIQ Gençlik Örgütü (IGLYO), Uluslararası LGBTI Derneği Avrupa Birimi (ILGA-Europe), Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya Seks İşçileri Ağı (SWAN), Avrupa Seks İşçilerinin Hakları Uluslararası Komitesi’nin (ICRSE) ortak mektubunda LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığa karşı siyasi irade eksikliği eleştirildi.

Beş örgüt mektupta, kanun uygulayıcılarının tavrı karşısında şaşkınlıklarını dile getirirken, bu saldırının ve polis memurlarının tavrının tekil bir olaya değil, LGBTİ’lere ve seks işçilerine yönelik artan düşmanlık iklimine işaret ettiğini söyledi.

“Saldırganlar serbestçe dolaşırken, Kemal Ördek devam eden tacizlerden dolayı saklanmak zorunda kalıyor” diyen hak örgütleri, İstanbul Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısı ve Ankara’da eşcinselleri öldürme çağrısı yapan afişleri de hatırlattı.

Bianet'te yer alan habere göre,Trans Cinayetleri İzleme Projesi verilerine göre, Türkiye’nin trans cinayetlerinde Avrupa öncüsü olduğunun belirtildiği mektupta, transfobi ve seks işçilerine yönelik nefretin durdurulması için devlet yetkililerinin hala adım atmadığı belirtildi.

Hak örgütleri, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu, İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni hatırlattı.

NE OLMUŞTU
LGBTİ aktivisti Kemal Ördek, 5 Temmuz Pazar gecesi Ankara’daki evinde cinsel saldırıya uğramış, "Şu Lut kavmi de bir türlü bitmedi" diyen polise "Biz erkek adamız memur bey, siz bizim halimizden anlarsınız" dediği iddia edilen saldırganlar serbest bırakılmıştı.

http://www.birgun.net/haber-detay/uluslararasi-lgbti-orgutlerinden-basbakan-davutoglu-na-mektup-85755.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder