5 Temmuz 2015 Pazar

“LGBTİ mahpuslara tecrit ve işkence uygulanıyor”

Taksim’de gerçekleştirilen F Eylemi’nde bu hafta hapishanelerdeki LGBTİ’lerin yaşadıkları işkence ve tecrit uygulamaları ele alındı.

Her hafta Taksim Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen F Eylemi’nin bu haftaki gündemi LGBTİ’lerin hapishanelerde karşılaştıkları işkence, kötü muamele ve saldırılar oldu.

Saat 13.30’da başlayan eylemde ilk olarak hapishanedeki LGBTİ’lerin karşılaştıkları sorunlar üzerine çalışma yapan Rosida Koyuncu söz aldı. Koyuncu, LGBTİ’lerin yasaya dahi aykırı bir şekilde tekli hücrelere atıldığını, erkek cezaevlerine gönderildiğini, zorla saçlarının kesildiğini anlattı. Maltepe Cezaevi’nde bulunan yabancı uyruklu 2 transın diğer translardan ayrı hücreye konulduğunu ve bu nedenle açlık grevine başladıklarını belirtti.

“Kendileri oldukları için daha fazla sorun yaşıyorlar”
Ardından İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını Zeynep Kınalı İpek gerçekleştirdi.  İpek açıklamaya şu sözlerle başladı: “Türkiye hapishaneleri yapısal bir dönüşüm süreci geçirmiştir. 2000 yılından bu yana koğuş tipi hapishanelerden devletin ‘oda sistemi’ mahpusların ise ‘hücre sistemi’ diye adlandırmayı tercih ettiği yeni bir sisteme ve yeni bir infaz rejimine geçilmiştir. 2000 yılından itibaren yaklaşık 250 hapishane kapatılırken 100’ün üzerinde yeni hapishane açılmış, mahpus sayısı 50 binlerden 165 binlere çıkmıştır.

Hapishanelerde sadece kendileri oldukları için daha fazla sorun yaşayan mahpus grupları var. Sosyal bilimler içerisinde ‘dezavantajlı gruplar’ olarak adlandırılan bu gruplar sivil topluk alanında ise, giderek artan bir şekilde, ‘özel ihtiyaçları olan gruplar’ olarak nitelendirilmeye başladılar. LGBTİ mahpuslar da bu mahpus gruplarından birisini oluşturuyor.”

İpek, açıklamanın devamında bakanlığın 95 sayısının aksine hapishanelerde çok daha fazla LGBTİ’nin bulunduğunu ve bu gruplar için ayrı bir hapishane tartışmasının gündeme alınması gerektiğini ifade etti.

LGBTİ’lerin hapishanelerde taciz, tecavüz, zorla saç kestirme, güvenlik gerekçesiyle tekli hücrelere kapatılma, cinsel tercihinden dolayı zorunlu muayeneye tabi tutulma, rapor almaya zorlanma, açık cezaevi hakkından mahrum bırakma gibi uygulamalarla karşılaştığını belirtti.

Son olarak Maltepe 3 No’lu Kapalı Hapishanesi’nde üç yabancı trans kadının diğer LGBTİ mahpuslardan ayrı tutulduğunu ve diğerlerinin yanına geçmek için açlık grevine başladıkları bilgisini veren İpek, bu uygulamanın tecrit ve işkence olduğunu ifade etti.

İpek bu işkence ve tecrit uygulamasına son verilmesi çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı.

Eylemde “Tecrit işkencesine son!”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

http://www.kizilbayrak.net/rss/lgbti-mahpuslara-tecrit-ve-iskence-uygulaniyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder