25 Mayıs 2015 Pazartesi

Eurovision'un en zor sorusu: Siz niye yoktunuz?

Türkiye bu yıl Eurovision'na katılmadı. Bu yüzden memleketin gündeminde 60.'sı düzenlenen şarkı yarışması yoktu. Ancak Viyana aylardır Eurovision'la yatıp kalkıyordu. Şehirdeki hazırlıkları ve bu dev organizasyonun son birkaç gününe yakından tanık oldum. Türkiyeli olduğumu öğrenenlerin ilk tepkisi, "Siz neden yoksunuz" oldu.

Aslında biz onu ‘Conchita Wurst’ olarak değil, Avusturyalı ‘sakallı kadın ’ olarak hatırlıyoruz. Eurovision 2014’ün birincisi… Viyana’daki hazırlıkların odağında da trans şarkıcı Conchita ve eşcinsellik vardı.

Başkent Viyana, zaten turizm konusunda bir dünya markası. Ancak onlarca ülkenin bir geceliğine ekran başına kilitleyen bu organizasyon için şehir çok iyi hazırlanmıştı. Metrolardan trafik ışıklarına, parklardan müzelere kadar her yerde bu heyecan hissediliyordu.
Taksiler, trenler Eurovision reklamları ile giydirilmiş, Conchita’nın birebir fotoğrafları parklara dikilmişti. Eşcinsellik vurgusu hep ön plandaydı. Tramvayların önünde LGBT bayrakları asılmıştı. Trafik ışıkları bile Eurovision için değiştirilmişti. Eşcinsel çiftlerin bulunduğu işaretler kullanılmıştı.

BİLETE İHTİYACIM VAR!
Final ‘Vienna Stadhalle’de yapıldı. Buraya giriş için sıkı önlemler vardı. Tıpkı bir uçağa binerken ki güvenlik prosedürleri uygulandı. Final için biletler günler öncesinden tükenmişti. Ancak buna rağmen ellerinde ’bilete ihtiyacım var’ yazılı dövizlerle bilet arayanlar gördüm.
Salon dev gösteriye hazırdı. Her yer saatler öncesinden dolmuştu. Binlerce coşkulu seyirci Eurovision 2015 Şarkı Yarışması’nı son gösterisini bekliyordu.
Finale 27 ülke katıldı. Her ülkenin vatandaşı salona bayraklarıyla gelmişti. Özellikle Avustralyalılar ellerinde kanguruları, yüzlerinde bayraklarıyla etrafındakilerle hatıra fotoğrafı çektiriyordu.
Final için salonda yapılan hazırlıklar görülmeye değerdi. Yayıncı kuruluş çok iyi hazırlanmıştı. Salonun ortasında tüm sahneyi tarayan ve ‘örümcek’ adı verilen kamera kurulmuştu. Sahnenin hemen önünde, seyircilerin ortasında raylı sistemli kameralar vardı. Tribünlerde sahneyi iyi göremeyenler için dev ekranlar kurulmuştu.

Viyana’daki hazırlıkların odağında da trans şarkıcı Conchita ve eşcinsellik vardı.

KÖPRÜLER İNŞA EDİLDİ
Yarışma öncesinne Conchita Wurs, Viyana Çocuk Korusu ile birlikte Eurovision 2015’in de sloganı olan ‘Building Bridge’ şarkısını söyledi. Sahne önündeki seyircilerin ortasından sahneye uçarak giden Conchita’nın performansının ardından şarkıcılar sırayla final için son performanslarını sergilemeye başladı.
Toplam 27 ülke finalde yarıştı. Slovenya, Fransa, İsrail… Tek tek şarkılarını söylemeye başladı. Aslında kimin favori olduğunu anlamak, kimin kazanacağını tahmin etmek salondaki binlerce müzikseverin tepkisinden anlaşılıyordu. İtalya, İsveç, İspanya, Rusya, İsrail, Avustralya’nın performansları çok iyiydi.
Bu ülkelerin şarkılarının ardından tribünlerdeki binlerce seyirci ayakta alkışladı. En çok alkışı Rusya, İtalya ve İsveç aldı. Sonuçta da puanlama bu üç ülkenin çekişmesine sahne oldu.

EN ÇOK KAZANAN İKİNCİ ÜLKE
Puanlamaya 40 ülke katıldı. Puanlama yarısına geldiğinde çekişen sadece Rusya ve İsveç kalmıştı. Artık 36’ncı ülke puanını açıkladığında ise İsveç’in galibiyeti belli oldu.
Yarışmanın çok fazla ‘politik’ olduğu uzun yıllardır tartışılan bir konu. Puanlama aşamasında gelenek yine bozulmadı. Çok sayıda politik puan geldi. Ancak sonuca bakıldığında 28 yaşındaki İsveçli şarkıcı Mans Zelmerlöw ‘Heroes’ adlı şarkısıyla hak ettiği gibi açık ara birinciliğini ilan etti. İsveç bu galibiyetle İrlanda’nın ardından altı birincilikle en çok Eurovision’u kazanan ülke oldu.

Azerbaycanlı Elnur Huseynov ise yarışmayı 12. tamamladı.
Viyana’da bulunduğum süre boyunca Türkiyeli olduğumu öğrenenlerin ilk tepkisi, “Siz neden yoksunuz” oldu. Yanıt verirken epey kıvrandım. Ancak “İnşallah, seneye” diyerek umutların önümüzdeki maçlarda olduğunu soranlara hatırlattım.
Mutluluk gözyaşlarına boğulan Zelmerlöw, yarışmanın şampiyonu olduktan sonra yaptığı konuşmada “Aslında biz ne olursak olalım, kim olursak olalım, neye inanırsak inanalım, hepimiz aslında kahramanız” dedi. Tıpkı şarkısında da dediği gibi… Heroes…
Fahri temsilcimiz Azerbaycanlı Elnur Huseynov ise yarışmayı 12. tamamladı. Yüzlerce Azerbaycanlı da Elnur’u desteklemek için Viyana’daydı. Belki galip gelemedi ancak yarışmanın ardından elinde tuttuğu Türkiye bayrağıyla ve sempatikliği ile gönüllerimizin birincisi oldu.

Haber: SERKAN OCAK - serkan.ocak@radikal.com.tr / Arşivi

http://www.radikal.com.tr/kultur/eurovisionun_en_zor_sorusu_siz_niye_yoktunuz-1364791

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder