23 Nisan 2015 Perşembe

Andrej Pejic: Bana 'Kadın olursan eski gizemin kalmaz' dediler

Podyumların önce androjen şimdilerde trans modeli Andreja Pejic Vogue'un mayıs sayısına verdiği röportajda, operasyon geçirip kadın olmaya karar verdiği zaman moda endüstrisinden kendisine "O zaman eskisi gibi özel ve ilginç olmazsın" tepkileri geldiğini anlattı.

Dünya çapında bir şöhreti olan 23 yaşındaki Sırp model, podyumlara adım attığından beri ‘androjen model’ olarak anılıyor, biyolojik olarak erkek olan model hem kadın hem erkek defilelerinde boy gösteriyordu. Lakin Pejic geçen sene cinsiyet değiştirme operasyonu geçirerek ‘kadına’ dönüşümünü tamamladı. İsminin sonuna eklediği ‘a’ harfiyle Andrej’den Andreja’ya geçti. Andreja, Vogue verdiği söyleşide moda dünyasından kendisine yapılan uyarıda, “Bedenini kadına dönüştürürse gizemli havasını kaybedip herhangi bir güzel kadın olacağının” söylendiğini anlattı.

“İnsanlar bana cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmemem gerektiğini söylüyordu. Bir sürü insan ‘Oh, özelliğini kaybedecek, kimseye ilginç gelmeyeceksin. Ortalıkta bir sürü güzel kadın var zaten’ diyordu.” Andreja bir ajansın kendisine “androjen olmak trans olmaktan daha iyidir” dediğini de ekledi.

Pejic, operasyon öncesi, androjen model olarak çıktığı bir defilede.
Kısa süre önce kozmetik markası Make Up For Ever ile anlaşma imzalayan Andreja, önde gelen bir kozmetik markasının reklam yüzü olan ilk trans olarak da kayıtlara geçti. Andreja bu gelişmeyi, endüstride cinsiyet kimliği yönünden bir açılım olarak yorumluyor: “Artık daha fazla kategori var ve bu iyi bir şey. Sonunda cinsiyet ve cinsellik meselelerinin çok daha karmalık olduğu anlaşılmaya başladı.”

Pejic, operasyondan sonra trans kadın olarak çıktığı bir defilede.

Bosna Hersek’te dünyaya gelen ve çocuk yaşlarda ailesiyle birlikte Melbourne, Avustralya’ya göç eden Andreja, Andrej adıyla bir erkek olarak büyüdü. Hangi cinsiyete ait olduğundan emin olmadığı bir  ergenlik çağının üstüne, model ajansı Storm’un kurucusu tarafından keşfedildikten sonra hem kadın, hem erkek model portfoyüne alınmış, Gaultier’in gelinlik tasarımını dahi giymişti. Top model Kate Moss kendisini ‘güzel’ bulduğunu söylemiş ve FHM’in en seksi kadınlar listesine, 98’inci sıradan girmişti.

RADİKAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder