5 Mart 2015 Perşembe

LGBTİ’ler Seçim Çalışmalarına Başladı

SPoD LGBTİ, 7 Haziran Genel Seçimleri' öncesinde, LGBTİ'lerin karar alma ve siyaset üretme süreçlerinde etkin biçimde yer almalarını amaçlayan "Okulda, işte, mecliste: LGBTİ'ler her yerde!” kampanyasını başlattı.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği SPoD (SPoD LGBTİ), yaklaşan genel seçimler öncesinde “Okulda, işte, mecliste: LGBTİ'ler her yerde!” başlıklı bir kampanya başlattı.

Talepler:

* LGBTİ hak ve özgürlüklerine dair politika önerileri seçim kampanyalarında açıkça yer almalı.

* LGBTİlerin siyasete katılımının önündeki tüm engeller kaldırılmalı. LGBTİlerin siyasetin her kademesinde açık kimlikleriyle ayrımcılığa uğramadan yer alabilmeleri için gereken önlemler alınmalı.

* Hak temelli sosyal politikaların hayata geçirilmesi yönünde adımlar atılmalı. Eğitim, sağlık, barınma, istihdam, yaşlılık, emeklilik, gelir desteği ve diğer tüm sosyal politika alanlarının LGBTİ’lerin eşit biçimde faydalanacakları biçimde düzenleneceği seçim programlarında kamuoyuyla paylaşılmalı.

* Seçimlerden sonra başlaması planlanan yeni Anayasa yazım sürecinin şeffaf ve katılımcı olması için çalışacağını ve bu süreçte LGBTİlerin hakları da dahil olmak üzere tüm insan haklarının korunacağına ilişkin nasıl tavır alacağını kamuoyuna duyurmalı.

* LGBTİ haklarının hayata geçirilmesi yönünde atılacak adımlarda LGBTİ hareketi ile işbirliği sağlanmalı.

LGBTİ'lerin karar alma ve siyaset üretme süreçlerinde etkin biçimde yer almaları için başlatılan kampanya, bugün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.

Toplantıda, Türkiye’de siyasi katılım tartışmasının sadece sandık ve oy vermekle sınırlandırıldığını belirten SpoD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Çakmak, “Biz siyasi katılımdan, politikaların inşasında herkesin emeği olmasını anlıyoruz” dedi.

SPOD LGBTİ Siyasi Temsil Koordinatörü Sezen Yalçın, derneğin Siyaset Okulları ve LGBTİ’lerin yerel siyasette güçlendirilmesi gibi çalışmalarından bahsederken, SPOD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Partog, 7 Haziran Yerel Seçimlerine yönelik çalışmaların LGBTİ adayların yanısıra TBMM’nin her kademesinde LGBTİ haklarını savunan temsilciler olmasını sağlama yönünde olacağını belirtti.

Siyaset Okulu’ndan LGBTİ aday adayları çıkabilir

Bu sene üçüncüsü yapılacak olan Siyaset Okulu, 28 Şubat Cumartesi günü, İstanbul’da başlayacak.

4 Mart’a kadar devam edecek Siyaset Okulu, eşcinsellerin siyasi alanda güçlendirilmesi ve 2015 genel seçimleri sürecinde LGBTİ hakları mücadelesinin görünürlüğünün arttırılmasını amaçlıyor.

Daha önce düzenlenen Siyaset Okullarından, Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde birçok aday çıktığını belirten SpoD temsilcileri, bu seneki programa Genel Seçimlerde aday adayı olan iki LGBTİ bireyin katılacağını, Siyaset Okulu’ndan sonra aday adayı sayısının da artabileceğini belirtti.

LGBTİ Dostu Siyaset Belgesi

Erdal Partog, “Bizim sadece LGBTİ aday adayları olsun, demiyoruz. Hedefimiz LGBTİ mücadelesinin siyasette de sürmesi ve taleplerimizin yasal ve sosyal bir çerçeveye kavuşması. Bu nedenle LGBTİ olmasa da LGBTİ haklarını savunan temsilciler istiyoruz” diye konuştu.

Sezen Yalçın ise Yerel Seçimlerde hazırlanan 40 belediye başkan adayı imzaladığı LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü'nü hatırlatırken, 7 Haziran Seçimleri öncesinde de milletvekili adaylarına  LGBTİ Dostu Siyaset Belgesi imzalatacaklarını anlattı.

“Bu bir iyi niyet protokolü, bir taahhüt. LGBTİ dostu bir siyasetin resmiyete dökülmesi ve kamuoyu tarafından bilinmesini hedefliyor. LGBTİ ifadesini kullanmaktan bile imtina eden bir parlamentoda, bir vekilin böyle bir metin imzalaması çok önemli. Bu belgeyi, seçim sonrası için bir yol haritası olarak da düşünebiliriz.”

Siyasette açık bir eşcinsel olarak varolmak

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde Belediye Meclisi Üyeliği için CHP’den aday olan Sedef Çakmak, seçimlerin ardında Beşiktaş Belediye Başkanının danışmanlığını yapmaya başlamıştı.

Siyasette açık bir eşcinsel olarak yer alma deneyimini paylaşan Çakmak, “Belediye çalışanlarının LGBTİ sorunları konusunda farkındalığını arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Belediye de Eşitlik Birimi de kurduk. Bu sürede şunu gördüm: siz açık eşcinsel kimliğinizle orada olduğunuzda, insanların bakış açısı değişmeye başlıyor. 10 yıldır aktivistlik yapıyorum ama açılmanın bu kadar güçlü bir şey olduğunu farketmemiştim” diye konuştu.

LGBTİ’lerin siyasi katılımının sağlanması için sadece LGBTİ örgütlerinin değil, siyasi partilerin de çaba sarfetmesi gerektiğini belirten Çakmak, “Siyasi katılım dediğimizde de, konu dönüp dolaşıp açılma meselesine geliyor. Yani bir aday adayının göze alması gereken şeyler var ki, koşullar her zaman buna müsait olmuyor. Siyasi partiler bu konuda samimilerse, gerekli mekanizmaları kurup, LGBTİ adayları teşvik etmeli.”

 Kampanyanın web sitesine http://meclistelgbti.org/ adresinden ulaşabilirsiniz. (ÇT)

Çiçek Tahaoğlu - Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder