28 Ocak 2015 Çarşamba

Arınç'tan 'LGBTİ'ler ayrımcılığa uğramıyor' iddiası

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, LGBTİ'lere yönelik ayrımcılığın bir devlet politikası olduğunu bir kez daha kanıtladı. Arınç, 'haksız tahrik' iddialarının doğru olmadığı savundu.

CENEVRE- İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde gerçekleşen Evrensel Periyodik İnceleme oturumuna katıldı.

LGBTİ'lere (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi uygulamaları görmezden gelen Arınç, "Hangi kimlikle olursa olsun herkesle demokratik bir ilişki" kurmaya çalıştıkları iddia etti. "Mevzuatımızda LGBT'lere yönelik ayrımcı bir hüküm bulunmamaktadır" diyen Arınç, özel bir düzenleme olmamasının LGBTİ'lerin haklarının olmadığı anlamına gelmediğini savundu.

Anayasa'nın 90. maddesine göre İstanbul Sözleşmesi'nde yer alan "cinsel yönelim" ifadesini hatırlatan Arınç, nefret suçlarına ilişkin soruşturma yürütüldüğünü ifade etti. LGBTİ'lere yönelik ayrımcılığın bir devlet politikası olduğunu bir kez daha kanıtlayan Arınç, "haksız tahrik" iddialarının ise doğru olmadığını öne sürdü. Arınç daha önce de "kadınlar yüksek sesle kahkaha atamaz" sözleriyle gündeme gelmişti.

Bu arada Evrensel Periyodik İnceleme Türkiye oturumunda BM üyesi devletler, Türkiye’ye insan haklarına ilişkin tavsiyelerini sundu.
İfade ve toplanma özgürlüğü, kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve yargı bağımsızlığı tavsiyelerde en sık tekrarlanan konu başlıkları arasında yer aldı. Hırvatistan, Almanya ve Slovenya temsilcileri vicdanî ret hakkının tanınması gerektiğinin altını çizdi.
11 ülke de Türkiye’ye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın önlenmesine ilişkin tavsiyelerini sundu, bu konuda mevzuat değişikliği önerdi.

BM'nin resmi internet sitesinden canlı yayınlanan oturum, Türkçe'ye hatalı şekilde çevrildi. Konuşmalarda geçen "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" ifadeleri Türkçe'ye "cinsel tercih ve toplumsal kimlik" olarak aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN 10 SAYFALIK LGBTİ KARNESİ
Kaos GL üyesi Ezgi Koçak'ın da katılacağı oturuma ilişkin Aralık ayında "Türkiye'de LGBT Yurttaşlara Yönelik İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı ön rapor yayınlanmıştı. Raporda, Türkiye'de cinsel yönelim ve/veya cinsiyet kimliği temelli insan hakları ihlallerine yer verilmişti. Bu ihlaller arasında LGBT vatandaşlara yönelik şiddet eylemleri, ayrımcı iç hukuk uygulamaları, keyfi idari tedbirler ve devlet görevlilerinin LGBT toplumuna yönelik düşmanca yaklaşımı konusunda örnekler yer almıştı.

http://www.etha.com.tr/Haber/2015/01/27/guncel/arinc-lgbtler-ayrimciliga-ugramiyor/

Birleşmiş Milletler'in 2010 yılından başlayarak dört yılda bir her ülke için yaptığı hak ihlalleri Evrensel Periyodik İzlemesi (EPİ) toplantısı bugün Türkiye için yapıldı.
Cenevre'de yapılan toplantıda Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç konuştu.

(Eşcinsellere mevzuat koruması
Arınç konuşmasında ayrıca Türkiye'deki mevzuatta lezbiyen, gey, biseksüel transseksüel ve interseksüel kişilere yönelik ayrımcı bir hüküm bulunmadığını da söyledi.
Arınç "Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin kanun önünde eşitliği ilkesi anayasanın 10. maddesiyle düzenlenmiştir" dedi.
Toplantıya Türkiye’den ayrı raporlarla katkı sunan sivil toplum kuruluşlarından LGBTİ bireyleri temsil edenler ise BM’ye gönderdikleri değerlendirmede, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği nedeniyle gerçekleşen cinayetlere dikkat çekti.
Bu raporda "AKP hükümeti temsilcilerinin LGBTİ bireyler hakkında aşağılayıcı açıklamalar yaptığı" söylendi.
Sivil Toplum Kuruluşları ayrıca Türkiye’nin bu turda sunduğu raporun cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya LGBTİ sorunlarıyla ilgili herhangi bir referans içermediğini belirtti.

BBC Türkçe)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder