21 Ekim 2014 Salı

Melda Onur, trans cinayetlerini Meclis’e taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, son bir hafta içinde yaşanan trans cinayetlerini Meclis gündemine taşıyarak, hükümetin bu saldırılara dönük yasal ve fiili tedbirler alma noktasında kalıcı çözümler ortaya koymadığını söyledi.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği ile ortak hazırlanan önergede, özellikle trans bireyleri hedef alan saldırılara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini belirten Onur, “Yeni yasama döneminde LGBTİ bireylere yönelik saldırıların nefret suçu kapsamına alınmasına ilişkin ek bir düzenleme öngörülmekte midir” diye sordu.


TBMM Başkanlığı’na verilen soru önergesi şöyle:

“Türkiye’de kişilerin kendilerinden farklı gördükleri kesimlere karşı geliştirdikleri ötekileştirme, ne yazık ki bazı kanaat önderlerinin nefret söylemiyle cesaret bularak nefret cinayetlerine dönüşmektedir. Bu cinayetlerin en belirgin hedef kitlesi LGBTİ bireylerdir ve bu bireylere yönelik nefret cinayetlerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir.

TRANSLARI HEDEF ALAN SALDIRILAR
Çeşitli illerde yaşanan cinayetler, hükümetin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığa ve uygulanan şiddete karşı yasal ve fiili tedbirler alma noktasında kalıcı çözümler ortaya koymadığını göstermektedir.

Özellikle trans bireyleri hedef alan bu saldırılar son olarak İstanbul’da Çingene Gül adlı trans kadının evinde ölü bulunmasına ve Corti Emel isimli trans kadının vahşice öldürülmesine sebep olmuştur. Yaşam hakkını tehdit eden bu saldırıların ardından etkin bir soruşturma yürütülememekte, suçlulara verilen cezalar ise caydırıcılık niteliği taşımamaktadır.

CİNSEL SALDIRI VE NEFRET SUÇLARINDA CEZA ARTIRIMI UYGULANMIYOR
Hükümet tarafından mart ayında gündeme getirilen ve kamuoyunda ‘Demokratikleşme Paketi’ olarak bilinen ‘Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Meclis’te yasalaşarak yürürlüğe girmiştir. Demokratikleşme Paketi’yle birlikte ‘nefret’ ifadesi ilk kez yasaya eklenmiştir. Ancak kanun maddeleri arasında “cinsiyet kimliği, cinsel yönelim gibi tanımlara yer verilmemiş; cinsel saldırı, cinsel taciz vb. suçlar nefret saikiyle işlendiği takdirde ceza artırımı uygulanmayacaktır.

Buna bağlı olarak ülke genelinde LGBTİ bireylere yönelik gerçekleşen fiili ve sözlü saldırıların önüne geçilememesi, yasal zeminde oluşan bu boşluğun bir izdüşümü olarak görülmektedir.

LGBTİ BİREYLERİNE YÖNELİK SALDIRILAR NEFRET SUÇU KAPSAMINA ALINACAK MI?
1) Yeni yasama döneminde LGBTİ bireylere yönelik saldırıların nefret suçu kapsamına alınmasına ilişkin ek bir düzenleme öngörülmekte midir?

2) Bakanlığınız gündeminde, LGBTİ bireyleri hedef alan nefret odaklı bu saldırı ve cinayetleri önleyebilmek adına bir eylem planı var mıdır? Bu noktada diğer kurumlarla eşgüdümlü bir çalışma düşünülmekte midir?

3) Son beş yıl içerisinde nefret cinayetleri sonucunda hayatını kaybeden eşcinsel ve trans birey sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?

4) LBGTİ bireylere yönelik gerçekleşen nefret cinayetleri sonucunda bugüne kadar kaç kişi yargılanmıştır ve bu kişilere toplamda ne kadar ceza verilmiştir?”

(Ankara- ZETE)

http://zete.com/melda-onur-trans-cinayetlerini-meclise-tasidi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder