21 Ekim 2014 Salı

Kitapçıların Rafları Homofobiden Arınıyor

Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu, eşcinselliğin hastalık olduğunu ve LGBTİ'leri tedavi etmeyi savunan kitapların raflardan kaldırılması için kitabevleriyle görüşüyor. Aktivistlere de bir çağrısı var.
Çiçek Tahaoğlu
İstanbul - BİA Haber Merkezi

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Ruh Sağlığı Komisyonu, homofobik ve transfobik ruh sağlığı kitaplarının satışını engellemek için bir çalışma başlattı.

Komisyon, kitabevleriyle iletişime geçerek, eşcinselliğin hastalık olduğunu savunan ve LGBTİ bireylerin tedavilerine yönelik psikoloji ve psikiyatri kitaplarının raflardan kaldırılması için çalışıyor.

Psikolog Özge Güdül, ruh sağlığı alanında eşcinselliğin hastalık, ruhsal bozukluk veya duygusal bir sorun olmadığı kanıtlanmış olsa da, etik dışı kitapların satılmaya devam etmesinin ve kitaplardaki yanlış uygulamaların pratiğe dökülmesinin LGBTİ bireylere zarar verdiğini belirtiyor.

“Her kitabevi anlaştığı yayınevinin tüm kitaplarını satmak zorunda değil” diyen Güdül, söz konusu kitapları satan kitapçılara bazen mail attıklarını, bazen de yüz yüze görüştüklerini anlatıyor.

Kadıköy Kabalcı şubesinin eşcinsellik tedavisini konu alan “Onarım Terapisi” kitabını kaldırmasıyla çalışma ilk olumlu sonucunu vermiş. Tabii kitabı kaldırmayı reddeden birçok kitapçı da olmuş.

Lambdaistanbul’un çağrısı, LGBTİ haklarını savunan herkesin, kitapçıda eşcinsellik ve transseksüelliğin hastalık olduğunu savunan, aileleri çocuklarını tedavi ettirmeye yönlendiren kitapların ismi ve yazarı, hangi kitabevi, hangi il ve hangi şubede olduğunu danisma@lambdaistanbul.org atması.

Komisyon, raflardan kaldırılan kitapların yerine cinsel yönelim ve kimlikler hakkında doğru bilginin sağlanması için kitapçılara ücretsiz dağıtılacak bir kitapçık hazırlamayı da planlıyor. (ÇT)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder