29 Ekim 2014 Çarşamba

Eşcinsel İşçi Bülteni Çıktı!

KaosGL'nin ilk "İşçi Bülteni" çıktı! Bülteni hazırlayan Evren Çakmak "Sendikalar içinde büyütülecek sesle birlikte çalışma hayatında LGBTİ ayrımcılığına karşı ortak bir mücadele yürütmek istiyoruz" diyor.

KaosGL Sendikal Çalışmalar Grubu'nun hazırladığı "İşçi Bülteni" yayında. Bültende LGBTİ hareketinin çalışma hayatı ve sendikal mücadele konusundaki faaliyetleri özetleniyor.

KaosGL Örgütlenme ve Aktivizm Koordinatörü Evren E. Çakmak, “LGBTİ çalışanların sorunları ‘özel ve kamu’ ile ‘LGB (lezbiyen, gey ve biseksüel ) ve TT (travesti, trans) çalışanlar’ olarak ayrılıyor” diye anlatıyor.

“Kamuda çalışan LGBTİ’ler, 657 nolu kanundaki maddeler nedeniyle genel ahlak kisvesi altında baskı görüyor, hatta işlerinden men edilebiliyor. İşine son verilen polis memurları, öğretmenler oluyor.

“LGB çalışanların özel sektörde sıkıntıları daha çok görünür olamama üzerinden gelişse de, bu aslında diğer sorunların üzerini kapatan bir ana sorun olarak ortaya çıkıyor. Görünür oldukları takdirde farklı kaygılar ifade edilerek ya da doğrudan homofobik baskı ve mobbingle karşılaşıyorlar.

“TT çalışanlar için ise hiç varedilmiyorlar. Alternatif bir alan yaratılmaksızın, seks işçiliği zorunlu bir istihdam politikası olarak karşımıza çıkıyor.”

Dolayısıyla LGBTİ’ler çalışma hayatında yaşadıkları ayrımcılığa karşı sendikal bir mücadele yürütmek istiyor. Ama yine bir ayrımcılık alanıyla karşılaşıyorlar.

Çakmak “Sendikalar bu konuda yeterli çalışmalar yapmadığı gibi, sendikalar içinde LGBTİ üyelere yönelik bir ayrımcılık söz konusu” diyor, “Bizim sendika grubumuz da tam bu ihtiyaçtan doğdu. Yani sendikalarda LGBTİ görünürlüğünü sağlamak, sendikaların LGBTİ üyelerine bu alanda mücadele edebileceği ortamı oluşturmak ve sendikalar içinde büyütülecek sesle birlikte çalışma hayatında ayrımcılığa karşı ortak bir mücadele yürütebilmek için biraraya geldik.”

“Talebimiz net: İşyerinde ayrımcılığa karşı ortak mücadele”

LGBTİ hareketi 2001’den beri 1 Mayıslarda gökkuşağı bayraklarıyla alanlara çıkıyor, her yıl daha görünür oluyorlar. “İşçi ibne el ele, cinsel sınıfsal devrime!”, “O biçim iş”, “Patronsuz, pezevenksiz, sömürüsüz bir dünya” gibi pankartlarla LGBTİ’lerin sorunlarını alanlara taşıyorlar. Hareket güçlenmeye ve görünürleşmeye devam ettikçe, daha geniş kapsamda kabul görüyor. Ama yine de hiçbir ilerleme çaba sarfetmeden, mücadele etmeden olmuyor.

“Sendikalar içinde LGBTİ meselesinin gündeme gelmesi çok yeni. 2000’lerin başında LGBTİ örgütleri sendikalara dahil olmaya çalıştı ama dışlandı. Sendikal taleplerimizin sıralandığı bildiriler, karşıt görüşlü sendikaların manipülasyon amaçlı bildirileri olarak değerlendirildi. Sendikalar bunu kapitalist çürümenin bir parçası olarak gördüler ve böyle bir refleks geliştirdiler. Ama bu refleks LGBTİ hareketinin güçlenmesi ve görünürleşmesiyle biraz da olsa ortadan kalktı. Ama bunun yerini ‘tabanımız buna hazır değil, marjinal bir konu’ gibi bahaneler almaya başladı. Sendikalar, kendi üyelerinden gelen talepler konusunda faaliyete geçme konusunda bile geri duruyorlar.

“Biz sadece sendikal hareketin içinde LGBTİ görünürlüğünü değil, bunun yanısıra sendikal hareketin çoksesli ve daha demokratik bir yapıya erişebilmesi ve alandaki sorunları daha iyi görebilmesi için de çalışıyoruz. Somut taleplerimiz var. Sendikaların doğal görevini yerine getirmesi, LGBTİ üyelerinin sesini duyabilir hale gelmesi, işyerlerindeki homofobiye karşı ortak mücadelede için gerekli iradeyi geliştirilmesi.”

Eğitim Sen’li öğretmenlere toplumsal cinsiyet eğitimi

Sendika Grubu, KaosGL ile sınırlı değil. Çalışmalara katılan sendika şubeleri de Sendika Grubu’nun bir parçası oluyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) bu sendikalardan ikisi.

Çakmak “Eğitim Sen bizim için önemli bir partner, ilişkilerimiz istediğimiz seviyeye evrildi” diyor. Eğitim Sen’le LGBTİ çocukların okul ve aile baskısına karşı korunması için çalışmalar yürüttüklerini anlatıyor. Ayrıca KaosGL Sendika Grubu yılda 500’ün üzerinde Eğitim Sen’li öğretmene birebir eğitim veriyor; 18 bin öğretmene yayın desteği sunuyor.

13-14 Aralık’ta Ankara’da düzenlenecek olan Ayrımcılığa Karşı Sempozyumun bu seneki konusu da “İstihdam ve Çalışma Hayatı” olacak. KaosGL Sendika Grubu “Sendika içerisinde bu konuyu gündeme getirmek isteyenler sendika@kaosgl.org adresinden bizimle iletişime geçerlerse, biz yoldaşlığa hazırız” diyor.

Çiçek Tahaoğlu
İstanbul - BİA Haber Merkez

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder