24 Temmuz 2014 Perşembe

Transseksüeller için yasa teklifi

Medeni Kanunda yer alan ''Transseksüellerin cinsiyet değiştirebilmeleri için üreme yeteneğinden yoksun olmaları'' şartının kaldırılması istendi.

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, Medeni Kanunda yer alan ''Transseksüellerin cinsiyet değiştirebilmeleri için üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olmaları'' şartının kaldırılmasını istedi ve bu konuda hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Yasa teklifinde, Medeni Kanunun 40. maddesinde, '' Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak izin için, istem sahibinin 18 yaşını doldurmuş bulunması, evli olmaması; transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır'' hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Bu maddeden cinsiyet değiştirmek için, '' Üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunma'' şartının kaldırılmasını isteyen CHP'li Tanal, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa Konseyi kararlarının da, cinsiyet değişikliğinde bu tür kısıtlamaları uygun bulmadığını hatırlattı. Medeni kanunda değişiklik yapılarak, üreme yeteneğinden yoksun olan (Kısır) transseksüel bireylerin de, mahkeme kararı ile cinsiyet değiştirebilmesini istedi.

Gazeteport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder