16 Nisan 2014 Çarşamba

Bakan'dan eşcinsel cezaevi yorumu: İstismar oluyor

Eşcinseller için ayrı cezaevi projesi tartışmasına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı. Bozdağ, “Bu, eşcinsellerin kendi güvenliği açısından ihtiyaç olarak ortaya çıkmış bir durum. Rahat etmeleri, cezalarını diğer mahkûmlar gibi çekebilmelerini sağlamak amacıyla başlatılmış bir projedir. Bu konuda adım atarken, uluslararası hukukun esaslarını da göz önünde bulundururuz. Amacımız tecrit etmek değil, istismarları önlemek. Tabii ki birçok sosyal haklarını da kullanacaklar” dedi.

Şikâyet var
Projenin gelen talepler üzerine kendisinden önceki bakan döneminde başlatıldığını söyleyen Bozdağ, cezaevinin yerinin belirlenmediğini, çalışmanın henüz ayrıntılarının tamamlanmadığını belirterek, bu konuda hem uluslararası uygulamaları hem de ilgili tarafların görüşlerinin alınacağı ifade etti. Bozdağ, ancak yaşanan istismarlar ve sorunlar nedeniyle özel cezaevi kurulmasına ihtiyaç olduğunu, şikâyetlerin, mevcut cezaevlerinde kalan eşcinsellerden geldiğini söyledi. Bozdağ, cezaevlerinde kalan eşcinsellerle ilgili rakam vermedi.

Eşcinsel örgütleri karşı 
Tartışma, Bozdağ’ın, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın soru önergesine verdiği yanıtla başladı. Bozdağ, önergeye yanıtında, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutukluların barındırılması amacıyla müstakil cezaevi için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü söylemişti. Bu açıklama, kamuoyunda tartışma yaratırken, eşcinseller için her türlü sosyal ihtiyaçlarının giderileceği özel cezaevi yapılmasına sıcak bakanlarla, bunun ‘tecrit’ anlamına geleceğini söyleyenler oldu. Eşcinsel örgütleri de insanların kimliklerinin açığa çıkacağı ve fişleme anlamına geleceği gerekçelerle projeye karşı.

Nuray Babacan - Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder